Directorul General al FMI, Christine Lagarde vine în vizită la Bucureşti

Pentru prima oara de la numirea sa in functie, Christine Lagarde, Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde va vizita Romania. Dna Lagarde va avea luni, ora 17, o întrevedere cu Victor Ponta, la Palatul Victoria, informează un anunţ al Guvernului.
Directorul FMI Christine Lagarde (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.07.2013

Pentru prima oara de la numirea sa in functie, Christine Lagarde, Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, va vizita Romania. Dna Lagarde va avea luni, ora 17, o întrevedere cu Victor Ponta, la Palatul Victoria, informează un anunţ al Guvernului.

Dna Christine Lagarde se va afla în România pentru două zile. În timpul vizitelor, ea se va întâlni cu oficiali şi factori de decizie, precum şi cu reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale şi provocările care urmează pentru fiecare dintre cele două ţări, precizează un comunicat al FMI.

Vizita lui Lagarde la Bucuresti precede sosirea în România a unei delegaţii FMI, însoţită de o echipă de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Misiunea FMI se va afla la Bucureşti în perioada 17- 31 iulie, pentru discuţii privind un nou acord cu Romania. Experţii FMI vor discuta cu oficialiăţile române despre recentele evoluţii economice şi priorităţile pentru reforme. "Misiunea FMI se va desfăşura în comun cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, iar pe lângă autorităţi vor avea loc întâlniri şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, băncilor, precum şi cu organizatii ale societatii civile", a declarat reprezentantul FMI in România, Guillermo Tolosa.

România solicită FMI un nou acord de tip preventiv

Referindu-se atât la vizita Dnei Lagarde la Bucuresti cât şi la perspectiva noului acord pe doi ani cu FMI, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a insistat asupra faptului că România nu va încheia un acord cu cele trei instituţii internaţionale pentru a lua bani, ci pentru credibilitate pe pieţele internaţionale.

"Nu va lua niciun ban, chiar dacă va fi o sumă în acord. Şi în acordul precedent erau 3,5 miliarde de euro, sumă care a stat undeva într-o casă de bani, pe care România putea să o acceseze în orice clipă dacă ar fi intervenit un moment neprevăzut care ar fi încurcat foarte tare treburile din ţară. Nu a intervenit un asemenea eveniment şi din suma aceasta nu a fost tras niciun ban. De altfel, nici din primul acord, care a avut la bază un împrumut de 20 miliarde euro, ultimul miliard nu a fost tras. În aceste condiţii, dacă nu luăm bani şi dacă trăim într-o ţară care de regula iese pe pieţele internaţionale pentru a face rost de bani, pentru că numai banii din ţară nu ajung pentru a alimenta motoarele economiei, în aceste condiţii este limpede că România trebuie să aibă pieţele deschise, să aibă intrare pe piaţă, să fie credibilă şi, cum a spus guvernatorul Mugur Isărescu, nu putem să fim credibili numai prin noi înşine, nu ne-am creat încă o baza de credibilitate 100 la sută. E purul adevăr. Pe o piaţă internaţională de capital, atunci când intri să faci un împrumut, primul lucru important care se pune în discuţie este dacă piaţa respectivă îţi dă sau nu îţi dă bani. Niciodată în globalizarea asta ziua de mâine nu seamănă cu ziua de azi. Acest acord aşa este denumit, acord preventiv, un acord de prevenţie. România îşi ia toate măsurile să aibă toate porţile deschise", a explicat Adrian Vasilescu.

"De data asta, doamna Lagarde vrea să vorbească ţării"

Purtătorul de cuvânt al BNR a declarat că vizita doamnei Lagarde este "o vizită foarte specială, în sensul că doamna Lagarde vine să se întâlnească cu oficialităţile. Este un program întreg al acestei vizite, iar dânsa vine să vorbească României.

Va fi o conferinţă publică la BNR. România este o ţară cu raporturi bune cu FMI, care a avut două acorduri ce s-au încheiat şi se pregăteşte să încheie cu Uniunea Europeană, FMI şi Banca Mondială un nou acord. Vizita nu presupune şi semnarea unui nou acord. Este o reeditare.

A mai fost un asemenea moment înainte de încheierea unui acord. Ne-a vizitat Camdessus (Michel Camdessus director general al FMI în perioada 1987-2000 n.r). Atunci nu a susţinut o conferinţă la Banca Naţională, dar a făcut o conferinţă de presă la plecarea de pe aeroport. A fost musafir la BNR, au fost discuţii foarte importante care au dus la un acord ce s-a încheiat foarte repede atunci. Un oaspete străin cu o anumită anvergură când vine într-o ţară face anumite declaraţii şi acestea sunt preluate de mass-media.

Aceste informaţii ajung la publicul larg. De data asta, doamna Lagarde vrea să vorbească ţării" a mai adăugat purtătorul de cuvânt al BNR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor