Directorul Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban Parău, condamnată la un an cu suspendare

Sala Radio, Radio-Difuziunea Română
Sala Radio, Radio-Difuziunea Română (Epoch Times România)
Loredana Diacu
08.06.2015

Directorul Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban Parău, a fost condamnată luni, de magistraţii Judecătoriei Sector 1, la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese, în formă continuată.

Reamintim că în aprilie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa conflictului de interese administrativ şi penal în cazul Oltea Şerban Parău, la vremea respectivă, redactor şef al postului Radio România Cultural, pe motiv că aceasta a semnat contracte de cesiune a drepturilor de autor între Radiodifuziune şi soţul ei.

Potrivit ANI, Oltea Şerban-Parâu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada 31 august 2006 - 08 august 2013, a aprobat şi semnat un număr de 63 contracte de cesiune a drepturilor de autor şi de cesiune a drepturilor conexe, încheiate de Societatea Română de Radiodifuziune cu soţul ei, Virgil-Vasile Oprina. Valoarea totală a contractelor încheiate a fost de 55.147 de lei.

De asemenea, Oltea Şerban Parău a fost obligată să plătească suma de 1600 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat iar pe durata executării pedepsei principale i se interzic drepturile prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b şi lit.c C.pen. din 1968, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Reamintim că Oltea Şerban Parău nu este singura persoană din conducerea SRR care are probleme cu ANI. Însuşi directorul SRR, Ovidiu Miculescu - de altfel prieten şi fost coleg la Antene şi Radio Romantic cu Parău, potrivit sindicaliştilor din Radio - a fost de asemenea găsit în conflict de interese de către inspectorii de integritate şi declarat incompatibil de ANI, în octombrie 2013. Acest "impediment" nu a împiedicat totuşi Parlamentul să-l valideze, prin vot, pe Miculescu în fruntea SRR.

Despre Miculescu presa a scris de-a lungul anilor că a fost validat în funcţia de preşedinte-director de PSD şi de Victor Ponta personal. Miculescu ar fi nu doar amic cu Ponta, ci ar avea legături de afaceri vechi.

Mai menţionăm că Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România i-a cerut lui Ovidiu Miculescu să îi suspende contractul individual de muncă dnei Oltea Şerban-Parău, până la finalizarea procesului penal, cerere căreia preşedintele director general al SRR nu i-a dat curs.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor