Director de televiziune apelat de un spion chinez

Wang Shaojiu, preşedintele Televiziunii NTD Canada.
Wang Shaojiu, preşedintele Televiziunii NTD Canada. (The Epoch Times)

Wang Shaojiu, directorul executiv al unei televiziuni chinezeşti independente, a primit ieri un apel surprinzător din partea unui agent al Serviciilor Secrete ale Partidului Comunist Chinez.

Spionul din partea Ministerului de Securitate a Statului, se afla în casa tatălui lui Wang, din provincia Anhui. Apelul a reprezentat o precizare din partea MSS conform căreia lui Wang i s-a cerut să fie atent în privinţa activităţilor sale din Statele Unite şi să înceteze a mai critica Partidul, aceasta deoarece pe comunişti nu îi împiedică nimic să îi hărţuiască familia.

Wang este directorul ramurii canadiene a New Tang Dynasty, un post de televiziune chinezească din afara Chinei, care face în mod regulat reportaje despre abuzuri privind drepturile omului şi despre lupta politică din China comunistă. MSS reprezintă agenţia de spionaj a Partidului Comunist, a cărei misiune este să strângă informaţii despre dizidenţii din străinătate şi despre alţi oameni pe care Partidul Comunist îi consideră duşmani.

Wang crede că apelul a fost o tentativă de intimidare. "Oamenii din cadrul Securităţii Naţionale îmi cunosc numărul de celular. Ar fi putut să mă apeleze în mod direct, în schimb m-au contactat prin intermediul fratelui şi familiei mele. În mod evident, este o ameninţare", a spus Wang.

"Partidul Comunist doreşte să reducă la tăcere Televiziunea New Tang Dynasty. Deşi acest lucru este imposibil, oficialii care urmează directivele regimului încă mai încearcă acest lucru", a adăugat directorul NTD.

"În timpul conversaţiei, principalul mesaj a fost acela că ar trebui să renunţ la criticile aduse Partidului Comunist Chinez prin reportajele Televiziunii New Tang Dynasty", a afirmat Wang.

"Când se spune adevărul despre China şi în afara graniţelor sale, chinezii vor pune sub semnul întrebării puterea Partidului Comunist Chinez. De aceea, Departamentul de Securitate Naţională m-a apelat telefonic în timpul acestei perioade delicate", a adăugat Wang.

Directorul NTD a spus că nu este descurajat, ci, mai mult, a încercat să inverseze rolurile cu interlocutorul. "I-am spus că, dacă este chinez şi încă mai are conştiinţă, ar trebui să se retragă din Partidul Comunist", a afirmat Wang. "M-a ascultat fără să spună un cuvânt."

În ultimele şase luni, televiziunea NTD şi partenerul său mass-media The Epoch Times au descris, urmărind îndeaproape, scandalul politic în curs de desfăşurare din interiorul Partidului Comunist Chinez, inclusiv o serie de scurgeri de informaţii provenite de la o sursă din interior ce dezvăluia existenţa unor crime de mare anvergură comise de către oficialii din Partid. De asemenea, s-a relatat şi despre recoltarea pe scară largă a organelor de la prizonierii de conştiinţă din Falun Gong, operaţiune în care a fost implicat oficialul demis Bo Xilai.

"I-am spus că (decuparea reportajelor) nu se va întâmpla", a afirmat Wang. "Partidul nu doreşte ca poporul chinez să urmărească Televiziunea NTD. Însă, postul de televiziune NTD va continua să relateze ceea ce se întâmplă în realitate, în China."