Diplomaţi: Iranul şi-ar putea intensifica în curând activitatea nucleară subterană

Rachetă de rază lungă iraniană, Shahab-1, lansată pe 3 iunie - numele de cod Marele Profet-7 (Arash Khamoushi / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
16.11.2012

Iranul şi-ar putea intensifica în curând activităţile de îmbogăţire a uraniului dintr-o instalaţie nucleară subterană, susţin diplomaţii, o dezvoltare care ar putea complica şi mai mult eforturile pentru a rezolva paşnic o dispută privind ambiţiile atomice ale Teheranului, potrivit unui raport Reuters.

Iranul aproape a terminat de instalat centrifugele de la uzina de îmbogăţire Fordow, adânc îngropată în interiorul unui munte, şi se crede că în viitorul apropiat îşi va intensifica în mod semnificativ producţia de material ce ar putea fi folosit pentru bombe, dacă este procesat şi mai mult, au spus ei.

"Ei ar trebui să îşi poată (creşte producţia) în termen de câteva săptămâni", a declarat joi un diplomat acreditat de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU, cu sediul la Viena.

Fordow reprezintă un interes special pentru Occident, pe măsură ce Iranul foloseşte instalaţia pentru a rafina uraniul până la o concentraţie a fisiunii de 20 la sută, care se află la un pas de un material ce poate fi folosit în bombe.

Faptul că această uzină este îngropată adânc în pământ o face mai puţin vulnerabilă în faţa atacurilor aeriene, acţiuni promise de Israel în cazul în care diplomaţia nu reuşeşte să oprească Iranul să producă arme nucleare.

Teheranul neagă că ar dori un astfel de lucru, spunând că programul său este paşnic în întregime. Dar inspectorii ONU suspectează activităţi nucleare militare din trecut şi, eventual, în curs de desfăşurare.

Diplomaţii afirmă că Iranul ar fi instalat la Fordow cele circa 2800 de centrifuge pentru care a fost construit, o creştere faţă de cele aproximativ 2140 centrifuge relevate de raportul precedent al AIEA, emis la sfârşitul lunii august.

La sfârşitul anului 2011, Iranul a început să producă la Fordow uraniu îmbogăţit cu o puritate a fisiunii de 20 la sută, comparativ cu nivelul de 3,5 la sută necesar pentru centralele energetice nucleare şi a operat 700 de centrifuge acolo din luna ianuarie a acestui an.

Puterile lumii - Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania şi Marea Britanie - doresc ca Iranul să oprească îmbogăţirea de 20 la sută, să închidă Fordow şi să scoată din ţară materialele depozitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor