Diplomat american ucis în Afganistan pe când împărţea cărţi copiilor

Anne Smedinghoff, 25 de ani, omorâtă sâmbătă 6 aprilie 2013 în Afghanistan (Prin bunăvoinţă, Tom Smedinghoff)
Tara MacIsaac
09.04.2013

Anne Smedinghoff, în vârstă de 25 de ani, se îndrepta spre o şcoală din Qalat, Afganistan, pentru a împărţi cărţi copiilor, când doi sinucigaşi cu bombe s-au alăturat escortei sale. Smedinghoff, care făcea parte din Departamentul de Stat civil, trei soldaţi americani şi nişte civili afgani nu au supravieţuit întâlnirii.

Secretarul de Stat John Kerry a subliniat contrastul dintre Smedinghoff şi ucigaşii ei, în remarci către Ministrul Turc de Externe (remarks with the Turkish Foreign Minister ), duminică: ”Pe de o parte o avem pe Anne, o tânără altruistă idealistă, care s-a trezit ieri dimineaţă şi a pornit să dea cărţi şcolarilor, să aducă cunoaştere unor copii pe care nu i-a întâlnit niciodată, să-i ajute să-şi construiască un viitor.”

”Pe de altă parte”, a spus Kerry, conform websiteului Departamentului de Stat, ”îi avem pe teroriştii talibani care s-au trezit în dimineaţa aceea nu cu misiunea de a educa sau de a ajuta, ci cu misiunea de a distruge... hotărâţi să aducă întuneric şi moarte unor oameni complet necunoscuţi.”

Ann Smedinghoff este primul diplomat ucis de la atacurile Ambasadei Americane din Benghazi, Libia, de anul trecut. Când Smedinghoff, care, înainte îşi exercitase funcţia în Venezuela, s-a înscris pentru Afganistan, a primit tachinări din partea familiei, care i-a spus să meargă undeva mai puţin periculos, cum ar fi Paris sau Londra.

Tatăl ei, Tom Smedinghoff, a declarat pentru Associated Press (AP), duminică: ”Ea a spus: „Ce să fac la Londra sau Paris? Ar fi atât de plictisitor”.

”A fost o mare aventură pentru ea... I-a plăcut foarte mult,” a spus tatăl ei. ”Era croită pentru slujba asta.”

A copilărit în River Forest, la aproape 16 km la vest de Chicago, al doilea copil dintr-o familie cu patru copii (două surori şi un frate), tatăl ei fiind avocat. S-a specializat în studii internaţionale la Johns Hopkins University.

Ambiţioasă şi capabilă, Smedinghoff prelua adesea roluri de conducere. A fost un organizator important la Simpozionul anual de Afaceri Externe al universităţii, în 2008, a fost inclusă în consiliul director al Fondurilor pentru Cancer Ulman pentru Tineri, în 2009 şi în cel al Serviciilor Străine. Kerry spunea despre ea că era ”plină de viaţă, inteligentă, capabilă şi adesea aleasă de Ambasadorul de acolo să fie lider datorită abilităţilor ei.”

În timpul studiilor din Baltimore a lucrat part time pentru avocatul Sam Hopkins. Acesta a descris-o pentru AP ca fiind ambiţioasă ”dar într-un fel minunat, liniştit şi modest.”

Kerry a spus într-o întâlnire cu personalul şi familia, la consulatul general din Istambul, Turcia: ”Cred că familia sa extinsă, cea a Serviciilor Străine, simte multă durere astăzi. Dar simţim şi mândrie.”

”Intenţionăm să arătăm o hotărâre şi mai mare să aducem lumină viitorului nostru comun”, a spus Kerry, ”chiar şi atunci când alţii încearcă să ni-l întunece cu violenţă.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor