Dionis Cenuşă: Limba moldovenească - o creaţie artificială a regimului sovietic

Scopul sovieticilor de a folosi denumirea de limba moldovenească şi de a o cupla cu chiriliţa a fost necesară pentru a distanţa populaţia dintre râul Prut şi Nistru de restul teritoriilor româneşti, constată politologul Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, politolog
Dionis Cenuşă, politolog (facebook.com / Dionis Cenuşă)

Analistul politic Dionis Cenuşă susţine că limba moldovenească este o creaţie artificială a regimului sovietic, folosită ca parte a politicilor de deznaţionalizare a populaţiei băştinaşe în secolele XIX-XX.

”Sunt sigur că moldoveniştii vor spune că limba moldovenească ar fi apărut înainte de cea română. Dacă să admitem că e aşa, atunci de ce în loc de grafia latină sovieticii au impus chiriliţa?”, comentează politologul precizând că scopul de a folosi denumirea de limba moldovenească şi de a o cupla cu chiriliţa a fost necesară pentru a distanţa populaţia dintre râul Prut şi Nistru de restul teritoriilor româneşti, şi, totodată, de a o integra mai uşor în sistemul ideologic şi identitar sovietic.

Dionis Cenuşă notează că modul în care este vorbită limba contează în aceeaşi măsură, dar nu mai puţin, decât denumirea care îi este atribuită. Limba la fel ca şi istoria sunt sensibile într-o societate unde există linii de separare, care în ultimii câţiva ani nu s-au redus, ci din contra s-au extins.

În context, analistul atenţionează că limba româna trebuie promovată prin contribuţia individuală a fiecărui cetăţean. În schimb însă, ar exista o tendinţă de a promova o limbă stricată. ”Nu e vorba despre puritanism lingvistic, ci de faptul că noi devenim complici la menţinerea amneziei şi confuziei identitare din societate. O asemenea responsabilitate o au politicienii, formatorii de opinie, mass media şi alţi actori sociali importanţi. Iar cu avansarea noilor media şi a reţelelor sociale, vigilenţa faţă de limba vorbită creşte exponenţial.”

În concluzie, Dionis Cenuşă punctează că limba ar defini comportamentul indivizilor în orice societate. Cu cât mai armonios aceasta este aplicată cu atât mai integrată şi funcţională este societatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe