Dionis Cenuşă: Guvernul are pentru ce să fie criticat, dar nu prin lansarea de dezinformări care intoxică opinia publică

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)
Maria Maevschi
27.07.2020

Luni 27 iulie, a început să fie circulată pe reţelele de socializare o informaţie despre cazurile de infectare cu Covid-19 din Moldova şi alte ţări cu populaţie similară, fapt ce induce în eroare opinia publică. De această părere este politologul de la Chişinău Dionis Cenuşă, care a ţinut să adauge că acest lucru îi aminteşte despre manipulările folosite de propagandă rusă.

În postarea care circula de dimineaţă pe Facebook, apar statele Georgia, Letonia, Lituania şi Estonia, urmate de Moldova care depăşeşte cu mult aceste state la numărul cazurilor pozitive de coronavirus.

Postare care circulă pe reţelele de socializare (facebook.com / Dioniş Cenuşă)
Postare care circulă pe reţelele de socializare (facebook.com / Dioniş Cenuşă)

În acest context, Cenuşă a ţinut să specifice:

1. Avem trei ţări din UE şi NATO - Estonia, Letonia şi Lituania - care dispun de bugete şi resurse mai mari şi posibilităţi instituţionale mai eficiente decât Moldova.

2. Cel mai relevant este cazul Georgiei, care a reuşit o minune pentru toată regiunea. Motivele sunt diverse şi multe încep cu repeziciunea cu care a fost introdusă starea de urgenţă şi menţinerea în vigoare a restricţiilor, în pofida protestelor publice.

3. Să recunoaştem că în Moldova starea de urgenţă a fost introdusă mai târziu, pentru că partidele de la guvernare au vrut alegeri noi în Hânceşti, la care nu s-a dat în lături să participe şi opoziţia.

4. Desigur, Armenia nu este inclusă în imagine, ca doar Moldova să iasă ca cifre negative. În realitate, ambele ţări au multe lucruri în comun.

5. Deci, pe lângă dimensiunea populaţiei sunt o sumedenie de criterii, care face cazul moldovenesc incomparabil cu Ţările Baltice.

6. Georgia şi Armenia ar fi cele mai apropiate de Moldova, atât din punctul de vedere al fluxului de migranţi cât şi capacităţile sectorului public.

7. Gafele guvernării trebuie analizate critic cu responsabilitate pentru a le putea preveni şi ajuta sectorul medical şi populaţia. Răspândirea informaţiei distorsionate poate avea efectul distanţării populaţiei de guvernanţi, cu impact asupra gradului de respectare a legislaţiei.

8. Îmi pare curios că acest tip de informaţie este promovat intens de unii reprezentanţi ai media şi societăţii civile, fără a-şi da seama că participă la un act de dezinformare.

Guvernul are pentru ce să fie criticat, dar nu prin lansarea de dezinformare care intoxică opinia publică, a punctat politologul de la Chişinău.

În acest context, amintim că vineri, 24 iulie, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) s-a decis extinderea de la 1 până la 31 august a stării de urgenţă în sănătate publică. Mai mult decât atât, însuşi prim-ministrul a recunoscut că evoluţia pandemiei de coronavirus în Moldova nu este bună.

„Avem datele pe săptămâna precedentă. Este prima săptămână din ultimele patru când avem creştere faţă de săptămâna precedentă. Acel trend descendent pe care îl înregistram de la sfârşitul lunii iunie, din păcate, nu mai merge în jos şi chiar s-a inversat.

Pe acest fond, CNESP a luat decizia să extindă starea de urgenţă în sănătate publică. În aceste condiţii şi restricţiile pe care le-am avut le păstrăm. Rog cetăţenii şi mai ales politicienii care continuă să facă politică obraznică pe această temă să manifeste maximă responsabilitate, altfel aceste restricţii nu va fi posibil de ridicat, mai rău, pot fi reintroduse altele care au fost până la 15 mai. Sperăm că de la 1 septembrie să putem redeschide grădiniţele”, a declarat Ion Chicu în cadrul briefing-ului tradiţional de luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor