Dionis Cenuşă: Esenţa protestatarilor lui Şor - reflecţie a descompunerii sentimentului de demnitate
alte articole
Politologul Dionis Cenuşă constată că PAS şi Platforma DA au reuşit să scoată oamenii în stradă în ajunul Zilei Independenţei, însă, contra-protestul desfăşurat de către formaţiunea lui Ilan Şor a scos în evidenţă două lumi paralele existente în Republica Moldova.
”Prima este cea în care cetăţenii îşi vând libertatea de a gândi pentru 100 de lei şi un prânz gratuit versus cea de-a doua - în care protestul este motivat de conştientizarea nivelului de degradare politică în care a ajuns ţara”, a comentat analistul, precizând că discrepanţa dată nu este provocată atât de voinţa susţinătorilor plătiţi ai lui Şor, ci de rezultatul guvernării în cei 27 de ani de independenţă.
Dionis Cenuşă menţionează că toată esenţa contra-protestatarilor ar fi o reflecţie obiectivă a sărăciei sălbatice din Moldova, însoţit de descompunerea sau substituirea sentimentului de demnitate cu obiecte de valoare materială, primare şi extrem de ieftine, precum pâinea şi alte produse alimentare.
”Prezenta cetăţenilor cu principii civice devalorizate sau niciodată existente a provocat reacţii de blamare din partea participanţilor la protestele anti-guvernamentale. Acest lucru încă o dată a indicat cât de diversă şi fragmentată este societatea moldovenească, dar şi cât de fragilă este toleranţa politică printre moldoveni. Anume pe acest aspect mizează guvernarea atunci când ignoră în mod deschis demersurile opoziţiei”, a adăugat expertul.
Cu toate acestea, Dionis Cenuşă concluzionează că protestele opoziţiei moldovene produc schimbări pozitive în mentalitatea colectivă, îndeosebi dacă sunt însoţite de instrumente paşnice. De aceea, opoziţia şi protestatarii cu sau fără afiliere politică vor trebui să manifeste prudenţă pentru a evita provocările guvernării, păstrând caracterul paşnic al protestelor, inclusiv pentru a le putea extinde în diferite categorii sociale. ”Violenţa nu doar va discredita opoziţia, dar şi va impiedica creşterea amploarei viitoarelor proteste.”
În timp ce Comitetul Mişcării de Rezistenţă Naţională ACUM a organizat un protest împotriva guvernării R. Moldova, începând cu ora 14.00, de dimineaţă, spaţiul din faţa Guvernului a fost ocupat de grătare, corturi, mese şi o scenă la care a răsunat muzică populară. Organizatorii celei de-a doua manifestaţii au fost activista Maia Laguta şi Aurel Bucureanu. Deşi cei doi au rezervat Piaţa pentru un protest împotriva scumpirii preţurilor la carburanţi, pe scena instalată au urcat reprezentanţii Partidului Şor, în frunte cu liderul acestuia, pentru a critica opoziţia şi a-şi promova formaţiunea politică.
La finalul contra-manifestaţiei, susţinătorii lui Şor s-au arătat nemulţumiţi de mâncarea servită în PMAN fiindcă unora nu li s-a dat conservă din carne.