Dinastia Kim şi legăturile dintre membrii acestei familii

Lipsa de maturitate a actualului lider de la Phenian şi relaţiile complicate din familia sa, care controlează cea mai ermetică ţară din lume, fac impredictibile reacţiile regimului nord-coreean, spune Yoji Gomi, unul din puţinii jurnalişti care au avut acces la dinastia Kim.
Vedere generala a Parlamentului de la Phenian (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.04.2013

Lipsa de maturitate a actualului lider de la Phenian şi relaţiile complicate din familia sa, care controlează cea mai ermetică ţară din lume, fac impredictibile reacţiile regimului nord-coreean, spune Yoji Gomi, unul din puţinii jurnalişti care au avut acces la dinastia Kim. Gomi, expert în diplomaţie al ziarului japonez Tokyo Shimbun, a menţinut mulţi ani o legătură apropiată cu Kim Jong-nam, fratele mai mare al actualului lider nord-coreean, Kim Jong-un. 'Pe Kim Jong-nam l-au afectat mult ideile noi, ceea ce a provocat o ciocnire puternică cu tatăl său', spune autorul cărţii 'Tatăl meu, Kim Jong-il, şi eu', apărută în 2012 şi rodul a şapte ani de relaţie între ziarist şi decanul familiei Kim, notează luni ziarul El Mundo.

'Are o mentalitate mult mai deschisă, fapt ce l-a făcut să se opună tatălui său, care l-a scos din cursa pentru succesiune', spune Gomi în mijlocul uneia din celei mai tensionate şi lungi crize ale conflictului din Peninsula Coreea.

Deşi ambii fraţi au studiat în Elveţia în adolescenţă, modul în care i-a afectat contactul cu mediul extern a fost net diferit. Fratele cel mare a stat nouă ani în străinătate şi a călătorit în toată libertatea prin Europa, fapt ce l-a pus să pună sub semnul întrebării modul în care tatăl său conducea ţara şi chiar sistemul economic al regimului comunist.

În pofida slăbiciunii sale pentru Disney şi liga de baschet NBA, experienţa cu lumea exterioară a actualului lider suprem, care i-a succedat tatălui său în 2011 când încă nu împlinise 30 de ani, a fost complet diferită. A studiat şi el trei ani în Elveţia, însă Kim Jong-un nu a putut călători în alte ţări, iar grupul său de prieteni era selectat atent şi era format din fii de demnitari nord-coreeni care învăţau la acelaşi colegiu. Este greu de ştiut ce se petrece exact în această dinastie care controlează viaţa a 24 de milioane de nord-coreeni şi ţine ţara zăvorâtă la orice informaţie din exterior.

Se crede că fostul preşedinte Kim Jong-il a avut în total şase copii, cu patru femei. Din cei şase copii, trei sunt băieţi. Nu primii doi au moştenit funcţia după moartea lui: unul pentru că era rebel iar celălalt probabil din lipsă de interes. Abia al treilea, practic un necunoscut, şi-a asumat puterea. Fratele cel mare trăieşte în prezent la Macao şi a fost singurul care s-a opus acestei numiri, punând la îndoială priceperea mezinului de a conduce ţara, scrie Gomi în cartea sa.

Totuşi, ziaristul japonez şi mulţi alţi analişti cred că adevăratul control al familiei, după moartea lui Kim Jong-il, este în mâinile lui Kim Kyong-hui, sora lui Kim Jong-Il, şi mătuşă a actualului lider. Această femeie în vârstă de 66 de ani, secretară a organizaţiei Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, este nucleul dinastiei şi cea care conduce cu mână forte ţara. 'Este regina Coreii de Nord, cu o putere considerabilă asupra armatei, economiei şi partidului unic', potrivit lui Gomi.

După această criză lungă şi ultimatumul nuclear al Phenianului, mulţi analişti se întreabă care este cu adevărat rolul tânărului Kim Jong-un. Jurnalistul japonez spune că nu are nicio putere, fiind lipsit de maturitate, şi că strategia Coreii de Nord a fost tocmai de a utiliza această criză pentru a-l consolida pe actualul lider atât în afară cât şi în interior. El precizează că în ultimul timp au avut loc mai multe schimbări în conducerea armatei şi că o nouă generaţie de militari începe să preia puterea. Iar Kim Jong-un trebuie să demonstreze nu doar poporului său, ci lumii întregi că este un lider cu autoritate, chiar dacă nu el deţine puterea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor