Din ce în ce mai mulţi români renunţă la fumat

(LAURENT FIEVET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.12.2011

Tot mai mulţi români renunţă la fumat, din 2007, când s-a înfiinţat programul "Stop fumat" al Ministerului Sănătăţii, remarcându-se o creştere mai mare a adresabilităţii la cabinetele de consiliere, cu precădere în perioada decembrie-februarie, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Magda Ciobanu, responsabil de program.

Potrivit acesteia, dacă în 2007, 10% dintre adulţi erau foşti fumători, în 2011, 14% dintre adulţi au declarat că s-au lăsat de fumat.

Mulţi dintre cei care au reuşit să nu mai fumeze au avut ca motiv principal preocuparea faţă de propria lor stare de sănătate, declarând că: fumatul dăunează sănătăţii (28%), nu am mai simţit nevoia să fumez (17%), m-am îmbolnăvit şi a trebuit să mă las (10%), fumatul îmi face rău (14%), doctorul mi-a interzis (5%).

Fumătorii au început să facă legătura între fumat şi starea de rău pe care o resimt şi sunt conştienţi atunci când nu mai simt nevoia să fumeze şi decid să oprească fumatul.

"În 2011, banii sunt importanţi în luarea deciziei de a nu mai fuma", a subliniat medicul. Dacă în 2003, doar 3% "acuzau" situaţia financiară ca fiind motivul principal pentru a renunţa la ţigări, în 2011 procentul a crescut de patru ori, ajungând la 12%.

Anul acesta, 4,1% dintre respondenţi au menţionat alte motive pentru renunţarea la fumat decât sănătatea, banii, anturajul.

"Rezultatele parţiale ale programului "Stop fumat", în anul 2011 sunt încurajatoare. Dintre cei 6.238 de fumători care s-au adresat cabinetelor până la 1 octombrie, au fost evaluaţi 56,7%, iar dintre pacienţii care au primit tratament şi au fost evaluaţi, la sfârşitul tratamentului 67,7% erau nefumători. Totuşi, trebuie să se ţină cont că persoanele care s-au adresat cabinetelor în 2011 sunt diferite de cele din anii de început, în sensul că sunt mai informate şi mai ales mai decise să facă pasul hotărâtor, iar numărul celor care apelează "din curiozitate" a scăzut dramatic", a subliniat dr. Ciobanu.

Medicul a menţionat că iarna poate fi mai uşor să se renunţe la fumat decât vara, pentru că tentaţiile sunt mai mici şi se pot găsi mai uşor alternative la fumat. În plus, se aşteaptă o creştere, începând din luna ianuarie, a preţului tutunului.

Site-ul programului www.stopfumat.eu a fost îmbunătăţit prin crearea unui forum în cadrul căruia se pot adresa întrebări la care răspund medici şi psihologi cu studii în terapia tabagismului. De asemenea, s-a creat o pagină de Facebook unde se postează informaţii interesante şi au fost introduse informate legate de efectele fumatului şi altele.

Potrivit dr. Ciobanu, ţigara electronică nu face decât să confirme dorinţa persoanei dependente de fumat de a renunţa la dependenţa cronică prin modificarea comportamentului de a fuma. În condiţiile în care în România doar 25% dintre cei care au fumat vreodată afirmă că nu doresc să se lase de fumat în următoarele şase luni în acest context ţigara electronică pare ca o soluţie nouă, ca o formulă alternativă la ţigara clasică.

"Din păcate, aceasta nu este o soluţie care să conducă la succes pe termen lung, pentru că dependenţa psihologică reprezentată de reflexul condiţionat şi de beneficiile percepute de fumător ca fiind oferite de gestul de a fuma, se menţine intact, faptul care va face imposibilă renunţarea la fumat", a spus medicul.

În ceea ce priveşte femeile gravide, acestea nu ar trebui să fumeze deloc, dar dacă totuşi nu pot renunţa şi vor să apeleze la tratamente, atunci trebuie să folosească doar guma de mestecat. 2011 este primul an când fumatul în numărul femeilor a scăzut.

Dr. Magda Ciobanu s-a referit şi la tratamentul inclus în acest program al Ministerului Sănătăţii, în cadrul căruia cei care doresc să se lase de fumat pot veni miercurea la Institutul "Marius Nasta" pentru consiliere fără bilete de trimitere.

"Tratamentul este gratuit, dar este introdusă o plată pentru consultaţie pentru ca aceia care vin la cabinet să fie pacienţii noştri, să nu vină doar din curiozitate. Patru consultaţii costă 100 de lei", a mai spus medicul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor