Dificila misiune a premierului desemnat, Enrico Letta (presa italiană)
alte articole
Premierul desemnat al Italiei, Enrico Letta, numărul doi în ierarhia Partidului Democrat, reprezentant al stângii moderate, pregăteşte lista miniştrilor în vederea formării unui executiv de mare coaliţie, între stânga şi dreapta, după consultările politice de joi, dar misiunea sa va fi dificilă, scriu vineri principalele publicaţii din Peninsulă.
'Letta are nevoie de mai mult timp pentru a forma un guvern', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că premierul desemnat s-a întâlnit joi, la sediul Camerei Deputaţilor, cu delegaţiile tuturor forţelor politice din Italia pentru a verifica posibilitatea de a forma un nou executiv.
Letta a obţinut sprijinul principalelor formaţiuni politice, Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi 'Alegere civică', partidul de centru fondat de Mario Monti. Executivul Letta nu va fi votat însă de partidul Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), de Mişcarea 5 Stele (M5S) şi de partidul populist de dreapta Liga Nordului, care vor trece în opoziţie, relevă principalul cotidian roman.
După consultările avute joi, Enrico Letta a declarat, într-o conferinţă de presă, că este satisfăcut de rezultatele obţinute. 'A fost o zi de consultări lungi şi intense, în urma cărora am primit numeroase indicaţii utile şi pozitive şi am mai primit încurajări din partea multor partide, cărora le mulţumesc pentru colaborare', a afirmat premierul însărcinat. Întrevederea cea mai lungă, care a durat peste două ore, a fost aceea avută joi cu delegaţia Poporului Libertăţii (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi, deoarece există încă multe diferenţe de opinie între stânga şi dreapta, 'dar există şi intenţia de a se ajunge la un rezultat concret şi de a construi un nou executiv de mare coaliţie', anunţă La Repubblica.
Despre tentativa de a forma un nou guvern a vorbit joi şi unul dintre liderii Partidului Democrat, Matteo Renzi (37 de ani), primarul Florenţei, care a declarat: 'Sunt alături de Letta, care se bucură de tot sprijinul meu, pentru a putea pune capăt în curând uneia dintre paginile cele mai urâte ale istoriei noastre. Momentul este dificil, dar sunt sigur că Letta, care este o persoană capabilă, va putea rezolva această situaţie', relevă cotidianul amintit.
'Eforturile lui Letta pentru a forma un guvern', scrie Corriere della Sera din Milano, care notează că, după o zi lungă şi dificilă de consultări, Enrico Letta pregăteşte lista miniştrilor, care vor trebui să fie 'persoane competente şi de prestigiu'.
Premierul desemnat, de comun acord cu preşedintele Republicii, Giorgio Napolitano, doreşte să decidă personal numele viitorului ministru al economiei, al ministrului de interne, al ministrului justiţiei şi al ministrului de externe. La Ministerul economiei, considerat fundamental în această perioadă de criză, şeful statului l-ar dori pe fostul premier Giuliano Amato, în timp ce Letta ar prefera un tehnocrat de valoare, cum ar fi de exemplu Fabrizio Saccomanni, director general la Banca Italiei, sau economistul Pier Carlo Padoan, de la Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică (OCDE). În timp ce la Ministerul de interne va fi probabil reconfirmată în funcţie doamna Anna Maria Cancellieri, apreciată de toate forţele politice. Iar viitorul ministru de externe va fi, probabil, Massimo D'Alema, unul dintre liderii istorici ai Partidului Democrat, opinează Corriere della Sera.
'Dificila misiune a lui Letta', scrie La Stampa din Torino, care relevă faptul că tratativele cele mai dificile sunt acelea cu partidul lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL).
Dacă guvernul Letta se va naşte, va trebui să înfrunte imediat o serie de probleme urgente, în primul rând acelea economice şi sociale, va trebui să aprobe imediat o nouă lege electorală şi să reformeze politica italiană, prin reducerea numărului parlamentarilor (care sunt, la ora actuală, 945: 630 de deputaţi şi 315 senatori), informează principalul cotidian torinez.
Pentru Enrico Letta, vineri va fi o zi de reflecţie, în care premierul desemnat va stabili lista miniştrilor (care vor fi 18, dintre care 12 cu portofolii); sâmbătă sau duminică, Letta va avea o nouă întrevedere cu şeful statului, cu care lucrează în strâns contact, iar duminică ar putea fi ziua în care noul executiv va depune jurământul, pentru a se prezenta apoi luni la Camera Deputaţilor şi marţi la Senat, pentru votul de învestitură, opinează La Stampa.
Dacă guvernul Letta va reuşi să obţină aprobarea ambelor camere ale legislativului, Italia, cea de a treia economie din zona euro, ar putea să depăşească actualul blocaj politic cauzat de rezultatul incert al alegerilor generale din 24-25 februarie, la care nicio coaliţie nu a obţinut majoritatea absolută în ambele camere ale Parlamentului de la Roma, conchide publicaţia menţionată.