Dieta cu crudităţi. De ce este benefic să consumăm legume şi fructe proaspete

Fructe (Wikipedia)
Kyrill Belan
27.05.2016

În dieta cu crudităţi se consumă o cantitate mare de legume şi fructe proaspete. Deşi există multe persoane care au trecut deja la un asemenea regim alimentar, nu toată lumea a auzit despre beneficiile acestuia. Pot oare produsele vegetale crude să ne facă, într-adevăr, mai sănătoşi şi mai longevivi?

Potrivit raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mortalitatea cauzată de boli canceroase va continua constant să crească. Conform estimărilor specialiştilor, până în anul 2030 cancerul va ajunge să ucidă circa 12 milioane de oameni — cu 60% mai mult comparativ cu ​​2008.

În prezent, produsele modificate genetic şi alimentele tratate chimic inundă rafturile magazinelor noastre, motiv pentru care mulţi oameni se străduiesc să consume mai multe produse vegetale proaspete. Interesul faţă de dieta cu crudităţi a crescut odată cu apariţia multor experienţe de vindecare de pe urma unor boli grave, precum şi a unor studii pertinente în acest domeniu. Oamenii de ştiinţă susţin că alimentaţia cu produse vegetale crude ne oferă o serie de avantaje semnificative.

Dieta cu crudităţi. O sursă de "fericire"

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au examinat 80.000 de britanici şi au ajuns la concluzia că bunăstarea psihologică şi senzaţia de fericire a participanţilor la studiu a fost direct legată de cantitatea de fructe şi legume asimilată. Cei mai ”fericiţi” oameni au consumat circa şapte porţii de fructe şi legume pe zi, adică aproximativ 560 de grame de asemenea daruri ale naturii.

Dieta cu crudităţi. O modalitate de economisire a energiei

Fructele şi legumele necesită mai puţină energie pentru a fi procesate, comparativ cu produsele din carne. Organismul nostru are nevoie de aproximativ 12 ore pentru digerarea cărnii, 6 ore pentru legume, şi 4 ore pentru fructe. Cu alte cuvinte, Când a doua porţie de carne începe să fie prelucrată, prima este încă în curs de procesare. Digestia cărnii este asociată cu cheltuieli energetice substanţiale ale corpului uman.

Dieta cu crudităţi. O inimă sănătoasă

Produsele alimentare din carne, în special carnea roşie, conţin colesterol. Datele obţinute în cadrul unui studiu efectuat pe mii de locuitori ai Marii Britanii arată că speranţa de viaţă în cazul persoanelor care consumă carne este cu 10 de ani mai scurtă decât cea a vegetarienilor. Experţii leagă acest fapt de dezvoltarea precoce a bolilor cardiovasculare la oamenii ce preferă carnea.

Dieta cu crudităţi. Longevitate celulară

Cantitatea mare de vitamine, minerale şi antioxidanţi ce se află în alimentele vegetale crude previn dezvoltarea inflamaţiei generale în organism. Nivelul de markeri ai inflamaţiei este semnificativ mai mic la persoanele care consumă multe fructe şi legume nepreparate. Alimentele vegetale îmbunătăţesc regenerarea celulelor şi diminuează distrugerea acestora de către radicalii liberi.

Dieta cu crudităţi. O digestie mai bună

Crudităţile conţin suficiente fibre pentru a ne menţine sistemul digestiv într-o stare optimă. Zilnic, corpul nostru necesită 25-30 grame de fibre, pentru a evita acumularea de toxine şi a preveni dezvoltarea cancerului tractului gastro-intestinal. Iar acest deziderat este foarte greu de obţinut dacă nu începem să consumăm cu regularitate fructe şi legume crude.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor