Diaconescu: Biserica poate să contribuie la promovarea unei imagini pozitive a comunităţii române în Italia

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, s-a întâlnit miercuri, la Roma, cu reprezentanţii cultelor religioase româneşti din Italia, context în care a afirmat că "Biserica poate avea o contribuţie esenţială la promovarea unei imagini pozitive şi corect calibrate a comunităţii române în rândul societăţii italiene".
Cristian Diaconescu (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.03.2012

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, s-a întâlnit miercuri, la Roma, cu reprezentanţii cultelor religioase româneşti din Italia, context în care a afirmat că "Biserica poate avea o contribuţie esenţială la promovarea unei imagini pozitive şi corect calibrate a comunităţii române în rândul societăţii italiene".

Cu această ocazie, Cristian Diaconescu a transmis un mesaj de încurajare a ecumenismului şi dialogului între culte, ca factor de echilibru şi armonie între diferitele segmente ale societăţii.

"Bisericile româneşti din Italia s-au remarcat atât prin relaţia dinamică şi apropiată cu comunitatea de români, cât şi printr-o bună cooperare cu autorităţile italiene. Biserica şi statul, chiar dacă sunt independente şi autonome în propriile domenii, au un punct comun forte în sprijinirea credincioşilor, fiind un pivot în coagularea comunităţii de români. Consider că Biserica poate avea o contribuţie esenţială la promovarea unei imagini pozitive şi corect calibrate a comunităţii române în rândul societăţii italiene", a declarat şeful diplomaţiei române, potrivit MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că la această întâlnire au participat PS Siluan, episcopul ortodox român în Italia, preotul Isidor Iacovici, reprezentantul comunităţii romano-catolice româneşti, preotul Ioan Pop din partea Colegiului Pontifical Român "Pio Romeno" al Bisericii Greco-Catolice, rev. Dan Iacob din partea Bisericii Penticostale din România şi rev. Benone Lupu din partea Bisericii Adventiste din România.

Întâlnirea cu reprezentanţii cultelor religioase româneşti din Italia a fost ultima de pe agenda vizitei de lucru efectuate, marţi şi miercuri, la Roma, de şeful diplomaţiei române.

Vizita de două zile la Roma a ministrului de Externe s-a înscris în cadrul dialogului periodic la nivel înalt cu partea italiană, în contextul unei relaţii bilaterale de parteneriat strategic consolidat.

Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române a avut convorbiri cu omologul său italian, Giulio Terzi di Sant" Agata, şi cu ministrul pentru afaceri europene, Enzo Moavero Milanesi. Totodată, Diaconescu a avut, în prima zi a vizitei, întrevederi cu episcopul ortodox român din Italia, părintele Siluan, cu viceprimarul Romei, Sveva Belviso, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti.

În cadrul discuţiilor, ministrul de Externe a salutat recunoaşterea de către Italia a statutului juridic al Diocezei Ortodoxe Române din această ţară, cu sediul la Roma, şi ridicarea, de la 1 ianuarie, a restricţiilor de pe piaţa muncii italiene pentru lucrătorii români.

MAE precizează că vizita a avut o importanţă deosebită atât din punct de vedere al relaţiei bilaterale privilegiate, cât şi al susţinerii pe care partea italiană o acordă comunităţii româneşti din Peninsulă, încurajând dezvoltarea unor parteneriate în domeniile economic, social şi cultural între cele două societăţi.

Totodată, Diaconescu a subliniat faptul că sprijinirea comunităţii româneşti din Italia, inclusiv prin extinderea realizată a reţelei consulare a României în această ţară, reprezintă un obiectiv constant al MAE şi i-a încurajat pe cetăţenii români să se implice activ în viaţa publică şi politică din Peninsulă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor