Cristian Diaconescu: Primăria din Roma şi-a exprimat disponibilitatea pentru un liceu românesc

Cristian Diaconescu. (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.03.2012

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat pentru NewsIn că autorităţile italiene şi-au exprimat disponibilitatea în legătură cu ridicarea unui liceu românesc în capitala Italiei.

”Prezenţa culturală şi identitatea culturală românească sunt în acest moment recunoscute, iar o astfel de instituţie nu ar aduce decât beneficii”, a precizat ministrul, care s-a întâlnit marţi cu viceprimarul Romei, Sveva Belviso. Întrebat despre modalităţile de deschidere a unei astfel de instituţii, Cristian Diaconescu a spus că ”e posibil să fie oferită o clădire. Dacă există voinţă se vor putea găsi căi şi mijloace de realizare”.

”Am avut o discuţie foarte interesantă cu viceprimarul Romei, doamna Sveva Belviso, căreia i-am solicitat acordul pentru un proiect de colaborare cu Dioceza română din Roma privind cedarea unor imobile care urmează să fie recondiţionate de Dioceză şi în care urmează să fie adăpostite femeile care sunt victime ale traficului de fiinţe umane. Este o problemă foarte delicată pe care trebuie să o tratăm cu cea mai mare atenţie şi disponibilitatea autorităţilor din Roma în acest sens a fost totală”, a subliniat şeful diplomaţiei.

În acest sens, ministrul de externe va face o informare către Guvern, iar Ministerului de Interne îi va reveni ”un rol foarte serios, pentru crearea unui comitet interministerial între ministerele de interne din România şi Italia tocmai pentru a analiza căile cele mai determinate pentru combaterea acestei infracţiuni, a traficului de fiinţe umane în Italia”.

În cadrul discuţiilor, a fost abordată şi posibilitatea instalării bustului lui Mihai Eminescu la Accademia Di Romania, a mai spus Cristian Diaconescu.

Întrebat cum este percepută comunitatea românească din Italia, ministrul de externe a declarat că nu a avut ”niciun fel de semnale negative”.

”Atât de la discuţia politică, dar şi de la cea cu viceprimarul Romei, am numai semnale foarte bune. Este o abordare nouă, extrem de echilibrată şi preocuparea din partea italiană pentru imaginea şi demnitatea românilor de aici este evidentă. Din această perspectivă pot să spun că dialogul a fost excelent. Nu am avut niciun fel de semnale negative în legătură cu comunitatea românească”, a subliniat Diaconescu.

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, efectuează o vizită de lucru în Italia, în perioada 27-28 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor