Dezvoltatorul Cathedral Plaza vrea să-l dea în judecată pe Oprescu şi să ceară daune de 70 mil. euro
Dezvoltatorul clădirii de lângă Catedrala Sf. Iosif din Capitală, Millennium Building Development, va depune plângere penală contra primarului Sorin Oprescu, pentru abuz în serviciu, şi va solicita municipalităţii, pentru actele abuzive ale edilului, daune în valoare de 70 de milioane de euro.
Daunele reprezintă despăgubirea pentru cazul în care tranzacţia încheiată de investitor cu privire la construcţia Cathedral Plaza nu va putea fi finalizată până la sfârşitul acestui an din cauza şicanelor făcute de primarul general. La această sumă se vor adăuga, spun reprezentanţii dezvoltatorului, taxele şi impozitele plătite la bugetul local şi de stat, costurile pentru conservarea Cathedral Plaza şi alte sume pentru acoperirea integrală a prejudiciilor suferite.
Demersurile intenţionate de dezvoltator sunt urmarea faptului că edilul-şef al Capitalei a trimis o "înştiinţare" prin care somează Millennium Building Development să demareze procedurile de desfiinţare a clădirii situată pe strada General Berthelot nr. 11-15.
Dezvoltatorul afirmă că "înştiinţarea trimisă de Oprescu, dincolo de faptul că nu respectă dispoziţiile legii privind forma şi conţinutul actelor care pot fi emise de un primar si prin urmare nu produce niciun fel de efecte juridice, este hazardată şi nu are niciun temei real".
Millennium Building Development precizează, în acest context, că toate contractele de concesiune sunt valabile şi nu există niciun motiv pentru rezilierea lor. "Terenul pe care s-a construit clădirea este în proporţie de peste 90% în proprietatea privată a investitorului, doar 186 de metri pătraţi fiind în proprietatea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti si concesionati legal investitorului. În plus, construcţia s-a făcut în baza unei autorizaţii emisă de Primarul Sectorului 1, în baza planului de urbanism general şi a mai multor planuri de urbanism zonal, documente adoptate de către Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Autorizaţia de construcţie a fost valabilă pe toată durata lucrărilor şi şi-a încetat efectele înainte de anularea ei, prin finalizarea lucrărilor. Prin urmare, anularea autorizaţiei este tardivă şi fără efect, construcţia fiind recepţionată şi intabulată conform legii. Construcţia a respectat toate regulamentele urbanistice în vigoare, s-a încadrat şi se încadrează în condiţiile urbanistice", mai spun cei de la Millennium Building Development.
Gestul primarului, consideră dezvoltatorul, arată dispreţul lui Oprescu pentru dreptul la proprietate privată, drept garantat de Constituţie. "Domnia sa ştie foarte bine că 'înştiinţarea' de demolare este un act nelegal, abuziv şi care nu poate avea efectul dorit de emitent. Demolarea construcţiei este în afara oricărei discuţii în absenţa unei decizii judecătoreşti", subliniată reprezentanţii Millennium Building Development.
Potrivit dezvoltatorului, primarul general nu este la primul abuz săvârşit împotriva investitorului Millennium Building Development, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 constatând deja că actele prin care s-a încercat, în 2009, oprirea lucrărilor de construcţie au fost emise cu încălcarea legii.
În octombrie 2009, Oprescu a anunţat că a somat Millenium Building Development să sisteze lucrările la Cathedral Plaza, pentru că autorizaţia de construcţie eliberată de Primăria sectorului 1 ar fi expirat la 14 iunie. În replică, dezvoltatorul blocului turn de lângă Catedrala Sf. Iosif a precizat că Inspectoratul de Stat pentru Construcţii a constatat legalitatea autorizaţiei deţinute.
Clădirea Cathedral Plaza este motivul unui scandal vechi de câţiva ani între Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi dezvoltatorul proiectului imobiliar, Millennium Building Development.
Proiectul de construcţie a Cathedral Plaza a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane.
Controversele legate de clădire au apărut după ce arhiepiscopul Ioan Robu, care îşi dăduse iniţial acordul pentru proiect, a anunţat că nu mai este de acord cu acesta. Începând cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.
La începutul lunii octombrie 2009, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat că instituţia pe care o conduce are o culpă acumulată în timp, ca urmare a cedării la presiuni, cel mai relevant exemplu fiind Cathedral Plaza, clădire a cărei construire nu ar fi fost posibilă fără insistenţele arhiepiscopului Ioan Robu.
Demnitarul a reamintit atunci că, în mandatul de ministru al lui Ion Caramitru, Arhiepiscopul insista pentru construirea clădirii de lângă Catedrala Sf. Iosif, iar acum cere cu aceeaşi insistenţă dărâmarea ei. Paleologu mai spunea că nu înţelege atitudinea unui om care a semnat acordul de construire şi care acum aruncă piatra în actualul ministru al Culturii. "La vremea când se decidea avizul de construire a clădirii, eu eram la studii. Arhiepiscopul a semnat acordul de construire, într-o scrisoare adresată ministrului Culturii de atunci, Ion Caramitru. Asta, însă, nu absolvă statul de responsabilitate", a explicat, pentru NewsIn, Paleologu.
Potrivit reprezentanţilor dezvoltatorului, forma actuală a construcţiei Cathedral Plaza se datorează chiar arhiepiscopului, care a agreat şi chiar a lăudat soluţia arhitecturală aleasă în urma solicitărilor sale imperative.
La 28 octombrie 2010, a fost încheiat procesul-verbal de recepţie a clădirii Cathedral Plaza, imobilul intrând astfel în domeniul public.