Dezechilibrul mitocondrial este asociat cu 90 la sută din bolile cronice
Multe boli cronice pot fi atribuite disfuncţiei mitocondriale, potrivit lui Chen Junxu, expert în medicină naturală la Universitatea Bastyr. După ce a analizat peste 500 de lucrări de cercetare şi s-a bazat pe practica sa clinică extinsă, Chen a dezvoltat o teorie cuprinzătoare cu privire la relaţia dintre sănătatea mitocondrială şi bolile cronice, pe care a împărtăşit-o într-un interviu recent în cadrul emisiunii „Health 1 1” a NTDTV.
Înţelegerea rolului vital al mitocondriilor
Mitocondriile sunt adesea numite generatoarele de energie ale celulelor umane. Ele transformă nutrienţi precum glucoza şi acizii graşi pe care îi obţinem din alimente în adenozin trifosfat (ATP), principala sursă de energie din celulele noastre, necesară metabolismului.
În acelaşi timp, mitocondriile sunt, de asemenea, nucleul imunităţii umane. Mitocondriile sănătoase reglează în mod eficient răspunsurile imunitare, în timp ce disfuncţia mitocondrială poate afecta celulele imunitare, ducând la multe boli cronice şi la afectarea diferenţierii celulare.
Chen susţine că afecţiuni aparent diverse - inclusiv diabetul, hipertensiunea, bolile de inimă, cancerul, alergiile, bolile autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, şi chiar diverse boli mintale - pot fi înţelese printr-o „teorie unificată” a dezechilibrului mitocondrial. Aceasta înseamnă că aproape fiecare boală poate avea rădăcini în dezechilibrul mitocondrial. Cu alte cuvinte, dacă apare dezechilibrul mitocondrial, acest lucru generează invariabil probleme cu metabolismul de bază al organismului. Această perspectivă sugerează că aproximativ 90 % din bolile cronice provin din probleme ale metabolismului mitocondrial.
Chen l-a citat pe Dr. Chris Palmer, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea Harvard şi fondator şi director al Programului de Sănătate Metabolică şi Mentală de la Spitalul McLean, afirmând că bolile mintale sunt sindroame metabolice.
Teoria sa despre mitocondrii este pe deplin ilustrată în recenta sa publicaţie, „Renewal of Mitochondria to Cure Chronic Diseases” (Reînnoirea mitocondriilor pentru vindecarea bolilor cronice). El a spus că această carte este scrisă dintr-o perspectivă relativ „avangardistă” a investigaţiei medicale, explorând motivele pentru care oamenii se îmbolnăvesc şi capacitatea organismului uman de a avea un mecanism de sănătate infailibil. El prezice că studiul mitocondriilor va deveni un instrument de bază în medicina empirică în următoarele trei decenii.
"Terapia cocktail" care repară mitocondriile
Chen a dezvoltat o abordare cuprinzătoare a „terapiei cocktail” pentru a restabili şi îmbunătăţi funcţia mitocondrială. Acest protocol include cinci componente cheie.
1. Optimizarea surselor de energie
Începeţi cu o dietă ketogenică săracă în carbohidraţi, cu nu mai mult de 30 de grame de carbohidraţi pe zi. Schimbarea alimentării cu combustibil a mitocondriilor de la glucoză la cetone poate reduce glicemia şi o poate menţine stabilă. Acest lucru poate permite, de asemenea, funcţiei mitocondriilor să revină treptat la normal, permiţând pancreasului, ficatului şi sistemului imunitar să revină la o stare sănătoasă. Acesta este un remediu pentru mitocondriile care au fost deteriorate din cauza unei diete anterioare pe termen lung bogate în zahăr (carbohidraţi), a unui regim insuficient de somn, şi a altor factori.
Dacă mitocondriile pancreasului şi ficatului sunt deteriorate din cauza acestor factori, va apărea rezistenţa la insulină sau toleranţa redusă la glucoză şi poate duce chiar la diabet.
Odată ce trecem de la glucoză la cetone, ne eliberăm de limitările metabolismului glucozei. Mitocondriile, acum descărcate, pot utiliza eficient cetonele pentru energie. Acest lucru revitalizează organe precum pancreasul şi ficatul, restabilindu-le funcţiile corespunzătoare.
2. Suplimentarea cu nutrienţi
Următorul pas este de a utiliza anumiţi nutrienţi pentru a repara şi reînnoi mitocondriile. Aceasta include suplimentarea mitocondriilor cu principalul antioxidant important, glutationul.
Deoarece acest nutrient nu poate fi administrat direct deoarece va fi distrus de acidul gastric, putem lua unii dintre precursorii săi, inclusiv N-acetil cisteina (NAC) şi glicina, sub formă de suplimente. Acestea vor sintetiza o cantitate adecvată de glutation, care va neutraliza radicalii liberi produşi de mitocondrii şi le va ajuta să se repare, lăsând încet mitocondriile să redevină sănătoase.
3. Priza la pământ şi factorii de mediu
O altă abordare implică restabilirea potenţialului membranei mitocondriale - fie prin contact direct cu pământul, fie prin expunerea la rezonanţele Schumann. Această frecvenţă electromagnetică naturală poate ajuta la normalizarea potenţialului membranei celulare, păstrând până la 20 la sută din capacitatea de producţie mitocondrială.
Mitocondriile cheltuiesc de obicei 20 la sută din energia lor în fiecare noapte pentru a restabili potenţialul normal al membranei celulare. Împământarea externă şi terapia cu câmp electromagnetic pulsatoriu (PEMF), un tratament neinvaziv care utilizează câmpul electromagnetic pentru a promova vindecarea şi a îmbunătăţi diferite condiţii de sănătate, pot reduce această sarcină energetică asupra mitocondriilor.
Această abordare, sugerează Chen, ar putea nu numai să inverseze boala, ci şi să ajute la atingerea sănătăţii şi vitalităţii optime.
4. Somn de calitate
Chen a subliniat că „terapia cu cocktail mitocondrial” trebuie să fie combinată cu exerciţii fizice şi odihnă bună. La fel de important este să evităm deteriorarea mitocondriilor de către poluarea mediului, aditivii alimentari, pesticidele şi alte toxine.
El a menţionat în mod specific că trebuie să menţinem o rutină de somn de calitate şi să asigurăm o cantitate adecvată de somn profund în fiecare noapte. Deşi acest lucru poate părea de bun simţ, majoritatea oamenilor nu o fac.
5. Exerciţiile fizice din "Zona 2"
Chen recomandă cu tărie exerciţii de tip Zona 2”, care se concentrează pe antrenamentul cu frecvenţă cardiacă scăzută. Acest tip de exerciţiu foloseşte respiraţia aerobă, dar nu produce acid lactic, deci nu vă va face să vă simţiţi obosiţi.
Exemple de exerciţii din Zona 2 includ joggingul foarte lent, mersul pe jos rapid sau mersul pe bicicletă pe îndelete. Ar trebui să puteţi vorbi în timpul acestor activităţi, şi veţi observa că respiraţi un pic mai greu. Acest nivel de exerciţii ajută la îmbunătăţirea eficienţei mitocondriale, reparând treptat organele.
În schimb, un antrenament de anduranţă mai intens poate creşte numărul de mitocondrii, sporind capacitatea lor generală de producţie.
Potrivit lui Chen, orice formă de exerciţiu aduce beneficii sănătăţii mitocondriale, fie că îmbunătăţeşte eficienţa, creşte numărul de mitocondrii sau ambele. Cu toate acestea, exerciţiile din zona 2 sunt mai uşor de gestionat pentru majoritatea oamenilor. Este mai puţin probabil să provoace leziuni şi poate fi făcut în interior sau în aer liber, ceea ce îl face o opţiune mai accesibilă.
De ce se îmbolnăvesc oamenii?
Chen a subliniat faptul că boala este adesea rezultatul încălcării principiilor naturale de sănătate, fie prin factori de mediu, fie prin alegeri personale. El sugerează că boala poate servi ca un semnal de avertizare, determinând ajustările necesare ale stilului de viaţă.
Măsurile preventive cheie includ:
- evitarea toxinelor din mediu
- limitarea expunerii la aditivi alimentari şi pesticide
- alegeri dietetice conştiente
- menţinerea unor tipare de somn constante
- efectuarea de exerciţii fizice regulate în funcţie de nivelul individual de pregătire fizică
Chen a spus că, uneori, boala poate fi o binecuvântare deghizată, care le reaminteşte oamenilor nevoia de a se odihni, de a-şi ajusta stilul de viaţă, de a rectifica greşelile anterioare şi de a-şi readuce corpul într-o stare sănătoasă.