Dezbaterea bugetului: PDL a părăsit sala în semn de protest. Ce acuză democrat-liberalii

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013 (Epoch Times România)

La scurt timp după începerea şedinţei de miercuri a plenului Parlamentului pentru dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2013, reprezentanţii PDL au părăsit sala. Ei s-au declarat nemulţumiţi de faptul că amendamentele opoziţiei nu au fost menţionate în raportul comisiilor de buget-finanţe.

Principalul vinovat pentru situaţia creată a fost considerat Dan-Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, care ar fi luat această decizie "cu de la sine putere". Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a atras atenţia că Ruşanu a scos de pe lista de dezbatere amendamentele care aveau ca principală ţintă alocarea de fonduri pentru bugetul Secretariatului General al Guvernului. Liderul democrat-liberalilor a menţionat că dacă nu se va reveni cu acele amendamente, PDL nu se va întoarce în sală nici măcar la votul final.

Parlamentarii PDL Gheorghe Ialomiţianu, Cezar Preda şi Gheorghe Tinel au acuzat USL că nu ţine cont de dreptul legal al opoziţiei de a susţine amendamente la buget.

Preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu, a explicat că amendamentele care nu au fost susţinute în comisii nu au mai fost trecute în raport, lucru care a fost apreciat drept un abuz de Gheorghe Ialomiţianu şi Cezar Preda.

Sesizare la Comisia Juridică

Liderul deputaţilor PDL, Mihai Stănişoară, a cerut o pauză de consultări şi a declarat că PDL va sesiza Comisia juridică referitor la faptul că au fost scoase din raport amendamentele PDL.

"Ceea ce am hotărât sunt următoarele: aşa cum am spus şi înainte, vom reveni în sală când se va remedia situaţia incredibilă pe care am constatat-o cu toţii, şi anume că amendamentele care au fost respinse de Comisia de buget-finanţe nu se regăsesc în raportul acestei comisii. De altfel, aţi văzut cu toţii că preşedintele acestei comisii, Radu Ruşanu, a recunoscut cu nonşalanţă şi aroganţă de la tribuna Parlamentului că el a dat dispoziţie ca amendamentele nesusţinute să fie scoase din raport. Este un abuz fără precedent, o încălcare gravă a Regulamentului şi noi am hotărât să sesizăm Comisia juridică şi de imunităţi pentru a sancţiona această gravă încălcare a Statutului", a precizat Stănişoară.

Liderul PDL a precizat că democrat-liberalii vor să susţină în continuare amendamentele şi să dezbată bugetul.

"Modul de a conduce şedinţa a domnului preşedinte Zgonea susţinut de majoritate - aceea de a citi câte o mie de amendamente - arată că ei au un dispreţ total faţă de amendamentele depuse de opoziţie, şi nu sunt amendamentele noastre, sunt amendamentele de care cetăţenii României beneficiază. Iată că ceea ce s-a întâmplat... Eu îi cunosc bine pe Ruşanu şi pe Zgonea, au o experienţă parlamentară. Ruşanu era albastru, era livid, pentru ca toate stenogramele Comisiei şi plenului arată că el a comis un abuz, iar acest abuz nu va rămâne nepedepsit. Nu îi ridică nimeni statuie, iar ceea ce spunea preşedintele Camerei Deputaţilor - cam aşa aţi procedat şi voi - nu ne arată decât dispreţul faţă de ceea ce însemna opoziţia care există", a precizat Cezar Preda.

Parlamentarii s-au reunit miercuri, pentru a doua zi consecutiv, pentru a dezbate proiectul bugetului de stat pe 2013, numărul lor fiind ceva mai mic decât în ziua precedentă - 435 faţă de 462 din totalul de 587 de aleşi.

Dezbaterile de miercuri sunt conduse de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în timp ce ieri a fost rândul lui Crin Antonescu, preşedintele Senatului.

Discuţiile ar fi trebuit să înceapă la ora 9, dar au fost amânate cu o oră din cauză că mulţi parlamentari au întârziat. Probleme au fost şi cu prezenţa în sală a miniştrilor ale căror bugete se discutat, iar Zgonea a decis să nu se mai respecte ordinea în care bugetele figurează în proiect. Astfel, s-a hotărât să se ţină cont în primul rând de miniştrii prezenţi.

Dezbaterile pe proiectul de buget sunt programate să se încheie în această seară, după care urmează ca legea să fie supusă la vot şi apoi trimisă spre promulgare preşedintelui Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne