Legea bugetului a fost adoptată, urmează dezbaterile cele mai importante, pe anexe

Parlamentarii au adoptat marţi Legea cadru privind bugetul de stat pe anul 2013 pe articole, urmând să fie dezbătute anexele care cuprind bugetele instituţilor publice.

Unul dintre articolele care a suferit modificări este art. 51, care prevede ca unii operatorii economici să poată cheltui lunar mai mult de 1/12 din cheltuielile aprobate. ”La articolul 51, după alineatul (7) se propune introducerea unui alineat nou, alin.(8), cu următorul cuprins: „(8) Prin excepţie de la prevederile alin.(7), operatorii economici şi alte entităţi ale căror activităţi se desfăşoară, în principal, în anumite perioade ale anului pot efectua cheltuieli mai mari de 1/12 din cheltuielile aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli al anului precedent, cu aprobarea ordonatorului de credite în subordinea cărora se află”, arată amendamentul aprobat de Comisii.

Iniţial, în legea bugetului, la articolul 7 se prevedea ca operatorii economici să poată cheltui lunar maximum 1/12 din cheltuielile aprobate. "Până la aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2013, operatorii economici şi celelalte entităţi cărora le sunt aplicabile prevederile prezentului articol, vor putea efectua cheltuieli lunar în limita a 1/12 din cheltuielile aprobate prin bugetele de venituri şi cheltuieli ale anului precedent sau, după caz, 1/12 din sumele propuse în proiectul de buget, în situaţia în care acestea sunt mai mici decât cele din anul precedent”, se arăta în Legea Bugetului de Stat pe 2013.

De asemenea, a fost aprobat un amendament privind cadrele didactice netitulare calificate care au obţinut cel puţin nota 7 la examenul de titularizare, amendament care le-ar permite pe viitor să devină titulare dacă se certifică viabilitatea postului(catedrei şi consiliul de administraţie al şcolii este de acord.

”De prevederile art.253 alin.(1) din Legea educaţiei naţionale, nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază în anul 2013 şi candidaţii care au obţinut cel puţin nota 7 la concursul de titularizare în anul 2012, în condiţiile legii. Potrivit art. 253 din Legea educaţiei naţionale, nr.1/2011, cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursuri de titularizare în anii 2008, 2009, 2010 şi 2011, care au obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post(o catedră devin titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii generale: se certifică viabilitatea postului)catedrei şi consiliul de administraţie al şcolii respective este de acord”, prevede amendamentul aprobat în Comisii, amendament care nu necesită finanţare suplimentară de la buget.