Dezastrul care bate la uşă. "Politicienii se roagă la Dumnezeu poate totuşi o să ne evite furtuna economică"
Situaţia economică din România e departe de a fi roz. Ce ne aşteaptă? Jurnalista Ioana Constantin a discutat pe această temă, în emisiunea Politica Zilei, de la B1 TV, cu invitaţii săi Christian Năsulea, profesor de economie mondială, şi liderul USR Alexandru Dimitriu.
Jurnalistă: România, cum o vedeţi în perioada asta? Politicienii se roagă la Dumnezeu şi ne spun că poate totuşi n-o să se întâmple, poate totuşi o să ne evite furtuna asta economică, dar n-au făcut nimic în sensul ăsta.
Christian Năsulea: Evident, România are o economie mică în comparaţie cu ce se întâmplă la nivel global în acest moment. Dar ca să punem lucrurile un pic în perspectivă, cash-ul pe care îl pune deoparte Warren Buffett de ceva vreme este, de fapt, aproape cât PIB-ul României pe un an de zile.
Cu toate astea, este drept că, la performanţa pe care au avut-o multe economii europene în ultima vreme, România este atractivă sau are potenţialul să fie atractivă pentru investitori. Singurul motiv pentru care investitorii nu dau buzna la noi în aceste momente de instabilitate masivă în alte părţi ale lumii ţine de performanţa proastă a statului român în asigurarea stabilităţii economice şi în menţinerea indicatorilor economici la un nivel cât mai bun.
Jurnalistă: Alexandru Dimitriu, noi ne împrumutăm foarte scump de pe pieţele externe şi nu facem nimic aici acasă pentru a reduce cheltuielile statului pentru a ajuta economia românească să producă, da?
Alexandru Dimitriu: Problema fundamentală cu această guvernare este următoarea. Este ştiut din teoriile economice că ai perioade de creştere economică, stagnare şi, pe urmă, intri în recesiune. Lucrul ăsta se predă în anul întâi de facultate la economie.
În mod normal, orice guvern responsabil ar avea grijă, ştiind că poate să vină o furtună oricând, să aibă umbrele multe, mari. Să avem case unde să ne putem adăposti de această furtună. România nu este pregătită pentru o recesiune. Şi când spun că nu este pregătită, la ce mă refer?
Atât timp cât tu, în momentul de faţă, cheltuieşti mult mai mult decât ai voie să o faci şi mă refer la acel procent de 3% din PIB pe care poţi să-l ai ca deficit, dacă te loveşte în momentul ăsta o criză economică, fie că ea vine de afară, fie că vine din interior, problemele tale sunt mult mai mari decât cele care pot apărea în alte economii care sunt dezvoltate şi care au scuturile necesare pe care să le scoatem în faţă.
Noi ce putem să scoatem? Că ne împrumutăm foarte scump. Păi, dacă mai vine şi o criză economică, n-o să mai putem să ne împrumutăm sau să ne împrumutăm şi mai scump, sau cel mai probabil o să apelăm la un împrumut de la FMI. Dar asta se datorează acestei guvernări socialiste. Pentru că noi avem o guvernare socialistă care a crescut taxele şi acum, când vine decontul, o să vină şi o să ne lovească foarte, foarte rău.
Şi ei mai spun un lucru: Doamne ajută să nu vină această criză economică din afară. Sper să nu vină, deşi se pare că sunt toate premisele. Dar la cum văd eu că merge economia noastră, în martie vine criza economică provocată de modul în care a fost condusă România.