Dezastru ecologic în Brazilia după ruperea unui baraj minier. Cel puţin 17 morţi

Un baraj la o mină din Brazilia s-a rupt, dezlănţuind un val puternic de deşeuri care a ucis cel puţin 17 oameni. Eforturile de salvare sunt în desfăşurare. Numeroase clădiri sunt acoperite de noroi toxic.
Val de noroi toxic format după ruperea unui baraj minier în statul brazilian Minas Gerais în 5 noiembrie 2015.
Val de noroi toxic format după ruperea unui baraj minier în statul brazilian Minas Gerais în 5 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Barajul unui lac de decantare al minei de fier Germano, situată în apropierea oraşului Mariana din statul brazilian Minas Gerais, s-a rupt joi. Imaginile televizate au prezentat un val de noroi roşu lung de câteva sute de metri care a măturat în calea lui case şi maşini în oraşul turistic de peste 50.000 de locuitori.

“Situaţia este dezastruoasă. Există mult noroi”, a declarat şeful departamentului local de pompieri Adao Severino Junior. “Nu ai cum să supravieţuieşti în acest noroi toxic.”

Autorităţile locale afirmă că aproximativ 600 de localnici au fost evacuaţi joi înainte ca locuinţele lor să fie îngropate în noroiul toxic. Căutarea eventualilor supravieţuitori a continuat chiar şi după căderea nopţii, cu sprijinul armatei.

Satul învecinat Bento Rodrigues a fost complet acoperit, a adăugat Severino. Conform rapoartelor, inundaţiile s-au îndreptat şi spre satul Paracatu de Baixo, ai cărui rezidenţi au fost evacuaţi.

Conform rapoartelor, cel puţin 17 oameni au fost ucişi, iar peste 40 sunt daţi dispăruţi. Numeroase alte persoane au stat pe acoperişurile clădirilor, aşteptând să fie salvaţi, conform Deutsche Welle.

Autorităţile locale se tem că numărul victimelor ar putea creşte.

Lacul de decantare conţinea diverse deşeuri miniere şi substanţe chimice toxice. Barajul este localizat în apropierea râului Gualaxo de Norte, şi de-a lungul anilor au existat numeroase temeri cu privire la contaminarea surselor de apă.

Proprietarul minei, compania internaţională Samarco formată prin fuziunea companiei braziliene Vale şi companiei australiene BHP Billiton, a declarat că nu se cunosc cauzele ruperii barajului sau amploarea prejudiciului.

Compania extrage anual aproximativ 30.000 de tone de minereu de fier, ceea ce reprezintă 10% din producţia Braziliei. În prezent, Samarco trece printr-o perioadă mai dificilă datorită faptului că preţul minereului de fier pe piaţa mondială a scăzut mult după ce China şi-a redus cererea.