Dezafilierea Craiovei şi caracatiţa din fotbalul românesc
alte articole
Instanţa Judecătoriei din Sectorul 2 a dezbătut, miercuri, dosarul dezafilierii Craiovei în care sunt implicate nume sonore din fotbalul românesc precum Dumitru Dragomir, Mircea Sandu, Olguţa Vasilescu şi Adrian Mititelu.
Dintre cei doi inculpaţi, singurul prezent la acest nou termen a fost Dumitru Dragomir, care nu a rezistat în sala de judecată decât până la ora 13:49 atunci când ”i s-a făcut rău şi s-a întins pe o bancă pentru că îl durea spatele”. La ieşirea din sediul instituţiei, preşedintele LPF a fost întâmpinat de fanii Craiovei care l-au huiduit.
Preşedinte FRF, Mircea Sandu, nu s-a prezentat la termenul stabilit pentru proces, fiind plecat în turneu alături de echipa naţională care va juca vineri cu selecţionata din Andorra.
Alături de cei doi preşedinţi, cât şi de federaţiile conduse de aceştia, în acest caz mai este anchetată şi doamna primar a Craiovei, Olguţa Vasilescu, care are de explicat conform avocatului acuzării, de unde a scos două milioane de euro şi cum i-a dat în schimbul unui loc din liga I.
"Inculpaţii Sandu Mircea, Dragomir Dumitru, Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal au depus o cerere să-şi angajeze un apărător. De asemenea, li s-a pus în vedere să-şi desemneze un mandat în ceea ce priveşte atât federaţia cât şi liga, întrucât conducătorii lor sunt inculpaţi în acest dosar şi nu pot reprezenta legal interesele federaţiei şi ligii. S-a acordat termen pe data de 10 octombrie, dată la care vom discuta şi o cerere de renunţare a municipiului Craiova, pentru că s-a dat mită Federaţiei Române de Fotbal două milioane de euro pentru a primi acel loc. Urmează ca la termenul acordat să se pună în discuţie dacă Primăria Municipiului Craiova poate renunţa la cele două milioane de euro şi cum au intrat banii în contul federaţiei, cum au ieşit aceşti bani din contul federaţiei. Vorbim de două milioane de euro, un milion de euro pentru fiecare an. Întrebaţi-o pe doamna primar, pentru că vă poate explica cum stau lucrurile cu actele transmise de doamna primar înainte de a se acorda locul, stenogramele de şedinţă ale Comitelui Executiv al FRF, care spun anumite lucruri. Eu cred că organele statului vor face lumină şi sub acest aspect", a transmis Moise.
Conform grupării conduse de Adrian Mititelu, prejudiciul estimat în urma dezafilierii se ridică la 284 de milioane de euro. Parcă mi-l şi imaginez pe domnul Dumitru Dragomir cum i se face rău.
În corelaţia cu suma prejudiciată există posibilitatea unei extinderi a sechestrului instituit asupra bunurilor lui Dumitru Dragomir, Mircea Sandu, FRF şi LPF.
"Sunt foarte multe infracţiuni de abuz în serviciu, foarte multe acte materiale. Ce interes ar fi avut? Asta o poate spune doar domnul Mircea Sandu şi poate domnul Victor Piţurcă, amicul domnului Mircea Sandu. Nu pot să spun ce legătură are, dar Piţurcă a fost martor în acest proces. Pe latură penală vom susţine condamnarea acestor persoane iar pe latură civilă recuperarea acestui prejudiciu. Cred că se poate vorbi şi de o extindere a sechestrului, pentru că bunurile au o valoare de 50 de milioane iar noi susţinem că prejudiciul produs este mult mai mare. Judecătorul va dispune. E vorba de dreptul încălcat de aceşti inculpaţi. E vorba de dreptul de preprietate, consacrat prin constituţie şi nimeni nu poate încălca proprietatea altuia, 39 de jucători ale căror drepturi federative făceau parte din patrimoniul societăţii aflate în insolvenţă, la dispoziţia lui Mircea Sandu şi a amicilor săi. Pentru că noi credem că şi acele persoane care au fost scose şi care au termen pe 18 septembrie vor fi introduse în această cauză alături de Mircea Sandu şi credem noi, condamnaţi mai târziu. Sandu Mircea nu putea să facă ce a făcut dacă acele persoane, membrii Comitetului Executiv, se abţineau sau votau împreună", a declarat Mircea Moise.
Cluburile la care au plecat foştii jucători ai grupării din Bănie vor trebui să răspundă din boxa acuzaţilor în acest dosar, conform solicitării clubului FC Universitatea Craiova.
"Am solicitat de asemnea ca toate cluburile care au beneficiat de acest ajutor al lui Mircea Sandu, al federaţiei şi al ligii să răspundă în solidar pe latura civilă. Probabil că vor răspunde şi jucătorii în solidar cu federaţia, liga şi ceilalţi inculpaţi. Sunt şi ei introduşi în cauză." a mai declarat avocatul clubului FC Universitatea Craiova, Mircea Moise.
La data de 17 iunie 2013, Sandu şi Dragomir au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, iar aceştia au fost acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.
Odată cu cei doi preşedinţi au fost trimise în judecată şi instituţiile conduse de cei doi pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.
Potrivit DNA, la 20 iulie 2011, Comitetul Executiv al FRF a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club ”U” Craiova SA, fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor.
Conform procurorilor, la adoptarea deciziei nu s-au respectat prevederile statutare, ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF fiind influenţaţi de autoritatea şi influenţa lui Sandu şi Dragomir.
"Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic şi pe susţinerile celor doi reprezentanţii ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. La baza acuzaţiilor formulate împotriva S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A au stat o serie de acţiuni civile intentate de club fostului antrenor şi manager, acţiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federaţiei, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpaţi drept încălcare gravă a statutului. Deşi măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federaţiei Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intre în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011", a tranmis DNA, la 17 iunie.
Într-o şentinţă civilă a Curţi de Apel Bucureştii procurorii au stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu "un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp".
În rechizitoriu s-a mai menţionat că prin decizia de excludere a clubului, 39 de jucători au plecat liberi de contract iar toate drepturile federative ce aparţineau echipei craiovene au fost puse sub sechestru legal.
"Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. şi totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei", au menţionat procurorii anticorupţie, prejudiciul cauzat prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor fiind de 15.800.000 lei. În cauză, bunurile imobile ale celor doi inculpaţi cât şi a LPF au fost puse sub sechestru asigurator.
DNA a mai adăugat că s-a încetat urmărirea penală a celorlalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF deoarece votul din şedinţa de excludere a Craiovei s-ar fi dat "numai ca urmare a exercitării influenţei şi autorităţii de către Sandu şi Dragomir, fără a fi în deplină cunoştinţă de cauză referitor la conţinutul a ceea ce s-a susţinut că este o abatere disciplinară gravă".