Desfiinţarea SIIJ. Ce se ascunde în spatele amânării din Comisia Juridică (Surse)

Adina Florea
Adina Florea (ziaruldeconstanta.ro)

Dezbaterea programată joi în Comisia Juridică pe tema proiectului de lege vizând desfiinţarea controversatei Secţii pentru Investigarea Magistraţilor a fost amânată nu din cauza cutumei invocate de PSD, au declarat surse politice pentru Epoch Times, ci pentru că în acest moment USR-PLUS şi PNL n-au majoritatea să îşi treacă proiectul şi se negociază puternic cu UDMR-ul care se opune proiectului în forma sa actuală.

Concret, ce s-a văzut la televizor a fost că, joi, PSD a cerut amânarea dezbaterilor pe motiv că proiectul n-are aviz de la Comisia de Muncă şi că s-ar impune aviz de la Consiliul Economic şi Social şi invitarea reprezentanţilor CSM, Parchetului General, Înaltei Curţi, asociaţiilor profesionale etc. Preşedintele comisiei, deputatul USR Mihai Badea, nu s-a opus şi a acceptat amânarea fără să supună proiectul la vot, în baza unei "cutume" invocate de PSD. Badea a explicat pentru Epoch Times că respectiva "cutumă" este una pe care o respectă inclusiv PSD-ul şi că o respectau chiar şi Iordache şi Nicolicea pe vremea lor. Mai multe informaţii puteţi accesa aici.

"Ce s-a întâmplat ieri, există o cutumă la Comisia Juridică şi la alte comisii pe care o respectau inclusiv pesediştii, chiar şi Nicolicea sau Iordache, când eram în Opoziţie, şi anume ca atunci când un proiect vine pe ordinea de zi prima dată, la cererea unui grup parlamentar se poate amâna fără să se mai supună la vot. Ăsta e un mecanism care să prevină situaţia în care te trezeşti la vot cu un proiect complicat şi nu eşti pregătit cu amendamente sau argumente. Acesta a fost unul dintre motivele amânării. Au cerut cei de la PSD amânarea. Noi nu suntem într-o mare întârziere în sensul în care termenul de adoptare tacită este de 5 aprilie, avem suficient timp până atunci să îl repunem pe ordinea de zi să îl adoptăm", a susţinut Badea.

În realitate, potrivit surselor citate, înainte de dezbateri, ministrul Justiţiei s-a întâlnit cu parlamentari din coaliţia de guvernare şi s-a agreat amânarea în comisie, căci proiectul n-ar fi reuşit să treacă, UDMR fiind împotriva lui în forma actuală. Practic, UDMR nu vrea sub nicio formă ca de investigarea magistraţilor să se ocupe DNA. În consecinţă, încă se negociază şi proiectul s-a amânat, căci UDMR-ul nu ar fi votat "pentru".

"A fost un simulacru ce s-a întâmplat, s-a întâlnit ministrul cu câţiva deputaţi şi au hotărât să o amâne pentru că nu avem majoritatea în comisie, UDMR-ul nu ar fi votat în forma actuală iar fără UDMR nu trece. PSD a cerut amânarea pe cutumă şi noi... la alte proiecte am ţipat când se cerea amânarea, acum... "

Pe de altă parte, întrebat astăzi de Epoch Times dacă proiectul va întruni majoritatea necesară în Comisia Juridică, Badea s-a declarat foarte încrezător că există o majoritate stabilă, 17 voturi la 11, respectiv USR-PLUS, PNL, UDMR şi minorităţi.

Reporter: Ce anticipaţi că o să se întâmple, aveţi o majoritate atât de fragilă?

Badea: Dacă vă referiţi la Comisia Juridică, avem o majoritate confortabilă în comisie.

Reporter: Credeţi că veţi avea majoritatea?

Badea: Fără discuţie!

Reamintim că liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara recent că nu are "nicio problemă cu desfiinţarea Secţiei Speciale" dar nu îşi doreşte ca dosarele să se întoarcă la DNA.

"Avem o problemă unde ajung aceste dosare şi cine îi va ancheta pe magistraţi, în cazul în care există o problemă. Aici punctul nostru de vedere este uşor diferit faţă de al colegilor noştri. Nu trebuie să ne întoarcem acolo de unde am plecat (n.r. dosarele la DNA), ci la procurorul general. Nu trebuie să înfiinţezi nicio structură nouă. Nu poţi să reduci totul doar la fapte de corupţie în cazul magistraţilor şi atunci să fie la procurorul general, la Ministerul Public (...) Acolo există, în cadrul Ministrului Public, un departament de urmărire penală şi criminalistică", menţiona recent Kelemen Hunor.

În aceste condiţii, întrebarea care se pune este de ce a fost pusă totuşi desfiinţarea SIIJ pe ordinea de zi a Comisiei Juridice şi nu s-a aşteptat până la finele negocierilor cu UDMR.