Desfiinţarea SIIJ, amânată în Comisia Juridică. Seful comisiei: Nu este nicio problema, va fi o amplă dezbatere
alte articole
În Comisia Juridică va fi o dezbatere amplă pe tema desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), a declarat pentru Epoch Times şeful Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul USR Mihai Badea, în condiţiile în care joi, în comisia pe care o conduce, s-a amânat dezbaterea proiectului de lege iniţiat de Guvern vizând desfiinţarea acestei controversate secţii.
Amânarea a fost cerută de PSD, care a invocat lipsa avizului Comisiei pentru muncă. De asemenea, reprezentanţii PSD au susţinut că se impune o dezbatere la care să ia parte şi reprezentanţii asociaţiilor profesionale, ai Parchetului General, CSM etc., că se impune obţinerea avizului Consiliului Economic şi Social. Propunerea a fost acceptată de şeful comisiei, Mihai Badea, fără să fie supusă la vot.
Badea a explicat că amânarea a fost pe "o cutumă" pe care o respectă inclusiv PSD-ul, la cererea social-democraţilor.
"Ce s-a întâmplat ieri, există o cutumă la Comisia Juridică şi la alte comisii pe care o respectau inclusiv pesediştii, chiar şi Nicolicea sau Iordache, când eram în Opoziţie, şi anume ca atunci când un proiect vine pe ordinea de zi prima dată, la cererea unui grup parlamentar se poate amâna fără să se mai supună la vot. Ăsta e un mecanism care să prevină situaţia în care te trezeşti la vot cu un proiect complicat şi nu eşti pregătit cu amendamente sau argumente. Acesta a fost unul dintre motivele amânării. Au cerut cei de la PSD amânarea. Noi nu suntem într-o mare întârziere în sensul în care termenul de adoptare tacită este de 5 aprilie, avem suficient timp până atunci să îl repunem pe ordinea de zi să îl adoptăm.
Întrebat dacă i se par necesare noi dezbateri în condiţiile în care magistraţii s-au exprimat, într-o covârşitoare majoritate împotriva SIIJ, subiectul se discută şi se dezbate de câţiva ani, GRECO, Comisia de la Veneţia etc. au criticat SIIJ-ul etc. şi dacă este timp pentru aceste dezbateri, Badea a răspuns: "Fără îndoială, fără îndoială (este timp n.r.), vom invita asociaţii profesionale, instituţiile abilitate, vrem să fie o dezbatere amplă, să fie şi ministrul Justiţiei prezent".
"Nu este niciun fel de problemă, mergem înainte, aşa cum ne-am angajat să facem, desfiinţăm această secţie fără nicio îndoială şi fără să o reînfiinţăm sub altă formă", a mai dat asigurări Badea.
Controversata Secţie pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), cunoscută şi sub denumirea de Secţia Specială, a fost înfiinţată la iniţiativa lui Florin Iordache, care, în 2017, împreună cu Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, propunea crearea SIIJ. Secţia Specială a fost privită ca o veritabilă "măciucă politică" pentru magistraţii indezirabili. SIIJ a închis sute de dosare şi a deschis alte câteva noi, dar fără a le trimite în judecată. Şapte procurori şi câţiva poliţişti de judiciar sunt detaşaţi de doi ani la SIIJ şi primesc salarii mult mai mari decât ceilalţi specialişti din sistem, fără rezultate palpabile.
În principal, Secţia Specială s-a remarcat prin: acţiuni împotriva unor procurori DNA, care s-au finalizat prin achitări sau rejudecări, eşecuri în dosarele pe care le-a instrumentat, dosare nelucrate, retragerea unor apeluri în procesele unor magistraţi corupţi.
În campania electorală, atât USR-PLUS cât şi PNL au promis desfiinţarea ei, însă desfiinţarea s-a lăsat aşteptată. Recent, Guvernul a adoptat, la iniţiativa lui Stelian Ion, un proiect vizând desfiinţarea SIIJ. Acest proiect a primit, surprinzător sau nu, aviz negativ din partea CSM. Unii dintre membrii CSM au cerut, potrivit ministrului, care s-a declarat dezamăgit de avizul negativ, imunităţi suplimentare.