Derbyul de trap al României se chinuie să nu moară

Cea de-a 86-a ediţie a derbyului de trap al României va avea loc duminică, 2 septembrie, pe hipodromul din Ploieşti. Cea mai importantă cursă hipică naţională, care aduce la start cei mai buni cai de patru ani şi se desfăşoară aproape neîntrerupt din 1924 – cu trei nedorite pauze, 2006, 2008 şi 2009, de fiecare dată din cauza statutului incert al hipodromului.
Francezul jockey Franck Nivard a cucerit Premiul Americii (BERTRAND LANGLOIS / AFP / Getty Images) (BERTRAND LANGLOIS / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
31.08.2012

Cea de-a 86-a ediţie a derbyului de trap al României va avea loc duminică, 2 septembrie, pe hipodromul din Ploieşti. Cea mai importantă cursă hipică naţională, care aduce la start cei mai buni cai de patru ani şi se desfăşoară aproape neîntrerupt din 1924 – cu trei nedorite pauze, 2006, 2008 şi 2009, de fiecare dată din cauza statutului incert al hipodromului, ba propietate a administraţiei locale, ba al unor investitori privaţi -, a avut loc mai întâi pe hipodromul din Bucureşti (în locul unde, acum, se află Pavilionul Expoziţional Romexpo), pentru că de la mijlocul anilor 50, din cauza faptului că regimul comunist l-a considerat un sport „burghez”, hipodromul bucureştean să fie demolat, iar cursele să fie mutate la Ploieşti.

În această ediţie, iubitorii sportului hipic vor putea urmări şapte curse. “Cele două curse care vor reprezenta capul de afiş sunt derbiul de trap, unde vor concura şase cai, având toţi vârsta de patru ani. O altă cursă, la fel de interesantă, va fi cea a cailor din Hipodrom care au scos cel mai bun timp. Trebuie să mai spun că pista se prezintă impecabil. Serviciul de Gospodărire Urbană a venit cu un autogreder, ei oferind un suport substanţial în tot ceea ce înseamnă procesul de amenajare”, a declarat Raul Petrescu, viceprimarul Ploieştiului.

Din păcate, mai nimic nu mai aminteşte de parfumul marilor curse de trap din anii precedenţi. La Ploieşti nu se mai organizează pariuri - „sarea şi piperul”, oriunde în lume, pentru astfel de curse -, iar premiile sunt ridicole, între 23 şi (pentru învingător) 1.600 de lei, adică circa 350 de euro.

Ediţia din acest an a derbyului, programată, tradiţional, în prima duminică din luna iulie, a fost mutată în prima duminică a lunii septembrie, din motive organizatorice – în luna iulie nu existau decât cinci cai calificaţi, iar cursa trebuie să aibă cel puţin şase -, la startul cursei prezentându-se acum şase cai, care vor avea de parcurs distanţa "clasică" de 2800 de metri. Va fi un duel interesant, cu Gheorghe Viorel favorit prin prisma timpului obţinut de iapa Belle, cel mai bun dintre caii participanţi la derby.

La Ploieşti nu se mai organizează pariuri - „sarea şi piperul”, oriunde în lume, pentru astfel de curse -, iar premiile sunt ridicole, între 23 şi (pentru învingător) 1.600 de lei, adică circa 350 de euro.

Neaşteptat, cea mai „profitabilă” cursă a zilei va fi cea în care se va decerna Premiul "Demolay Eximbank", de 4.000 de euro! Ultima cursă a reuniunii de trap de duminică va aduce la start cei mai buni cinci cai de pe hipodrom, după recordurile avute, vedeta cursei fiind armăsarul Danezul, care a câştigat acest premiu şi anul trecut. Premiul pus în joc de sponsorii acestei curse - Demolay Internaţional şi Eximbank - este de 4.000 de euro (2.300 de euro pentru câştigător, 1.300 pentru locul II, respectiv 700 de euro pentru ultima treaptă a podiumului).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor