Deputaţii l-au salvat pe Ion Stan (PSD) de arestul preventiv. Victor Ponta i-a cerut demisia din Parlament
alte articole
UPDATE
La finalul şedinţei de plen, premierul Victor Ponta a declarat că, după refuzul Camerei Deputaţilor de a ridica imunitatea lui Stan, acesta nu mai poate face parte din PSD şi că solicită demisia acestuia din Parlament.
“Nu mai poate face parte din PSD. Îi cer în mod public să-şi dea demisia din Parlament. Soluţia este de a-şi da demisa, pentru a nu se considera că se ascunde în spatele securităţii parlamentare”, a afirmat Ponta.
Primul ministru a precizat că felul în care a votat, vineri Parlamentul în legătură cu cazul Stan va afecta România pe plan extern, în ceea ce priveşte raportul MCV şi aderarea ţării noastre în spaţiul Schengen.
Colegii parlamentari, care sunt majoritari, l-au "ajutat" la vot
Deşi, este cercetat încă din luna noiembrie de ANI, fiind acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă, deputaţii au respins, vineri, ridicarea imunităţii parlamentarului PSD Ion Stan, cu 226 de voturi "împotrivă" şi 145 de voturi "pentru".
Prin păstrarea imunităţii, deputatul social-democrat reales pentru al treilea mandat la scrutinul din 9 decembrie, a scăpat de arestul preventiv, solicitare făcută de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Din totalul de 411 de deputaţi, 382 au fost prezenţi la vot. Voturile a opt dintre deputaţi au fost anulate, rămânând doar 371 de voturi valabil exprimate.
Deputatul PSD Ion Stan este acuzat că a cerut de la un afacerist 130.000 de euro pentru campania electorală. Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, "câte două milioane, de benzină", pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie. La rândul său, Dima estima că este vorba despre "un miliard, un miliard două sute", potrivit anchetatorilor.
***
Raluca Turcan: Nu cred că deputaţii vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Ion Stan
Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat vineri pentru Epoch Times că nu crede că deputaţii vor vota în majoritate pentru ridicarea imunităţii lui parlamentarului PSD Ion Stan, care a fost reales deputat la scrutinul din 9 Decembrie şi a depus joi jurământul pentru un nou mandat.
“Nu ar trebui să aibă parte de imunitate parlamentară (Ion Stan – n.r.). Să se ducă în justiţie şi să-şi pledeze nevinovăţia. La cum s-a comportat persoane din actuala majoritate parlamentară în cazuri similare, mi-e greu să cred că vor vota pentru ca parlamentarii să aibă statut legal cu orice cetăţean al României în faţa legii”, a afirmat deputatul PDL.
Camera Deputaţilor votează, vineri, prin vot secret cu bile, cu privire la ridicarea imunităţii deputatului Ion Stan şi cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de încuviinţare a arestării preventive.
Deputatul Ion Stan a declarat, vineri, în plenul Camerei Deputaţilor, că el a fost "obiectul unei înscenări judiciare prin care s-a dorit execuţia sa politică".
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a afirmat, vineri dimineaţă, că va vota în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor pentru ridicarea imunităţii parlamentarului Ion Stan.
Scurt istoric
La data de 12 decembrie, deputaţii nu au putut vota solicitarea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, întrucât cvorumul nu a fost atins.
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, anunţase la începutul şedinţei că raportul Comisiei juridice rămâne pe ordinea de zi şi va fi primul lucru discutat de pe agenda parlamentarilor din noul mandat.
Întrucât au fost prezenţi doar 103 deputaţi, şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care urma sa se discute solicitarea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan nu s-a putut desfăşura.
La alegerile parlamentare de pe 9 decembrie, deputatul Ion Stan a fost ales pentru un nou mandat.
Deputatul PSD Ion Stan este acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă, iar ministrul Justiţiei a transmis preşedintelui Camerei deputaţilor o solicitare a DNA de încuviinţare a arestării preventive a politicianului.
Ion Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, "câte două milioane, de benzină", pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie. La rândul său, Dima estima că este vorba despre "un miliard, un miliard două sute", potrivit anchetatorilor.