Deputat USR, nemulţumit de dezbaterea lui Iohannis: Un politician nu poate alege jurnaliştii cu care să stea de vorbă

Iulian Bulai
Iulian Bulai (Epoch Times România)

Deputatul USR Iulian Bulai a declarat, marţi, că, deşi îl va vota pe preşedintele Klaus Iohannis în turul doi al prezidenţialelor, nu este de acord cu modul în care şeful statului şi-a organizat propria dezbatere electorală.

“Într-o democraţie funcţională, un politician nu poate alege el singur, nominal, dincolo de instituţiile de presă, jurnaliştii cu care să stea de vorbă. Îl susţin pe preşedintele Iohannis, îl voi vota în turul 2 şi încurajez pe toată lumea să-i ofere votul. În acest moment, cu acest rezultat în primul tur, nu există altă opţiune şi în niciun caz Viorica Dăncilă nu e o alegere posibilă pentru România. Asta nu înseamnă însă că nu consider modul de organizare a dezbaterii din această seară drept o încălcare a normelor care fac... normală o societate”, a susţinut Iulian Bulai pe Facebook.

Deputatul a precizat că presa are rolul de a fi critică la adresa puterii şi a politicienilor, indiferent de culoarea lor politică, iar “datoria unui politician este să se expună chestionării presei, fără a alege pe persoană fizică cine e presa”.

“În spiritul democraţiei pe care o reprezintă, dl Iohannis (mai exact, stafful său) ar fi trebuit să trimită invitaţii instituţiilor de presă, în mod cât mai larg şi nediscriminatoriu, lăsând la latitudinea acestor instituţii nominalizarea ziariştilor care să le reprezinte. Nu e misiunea unui politician să valideze jurnalişti, alegându-i pe sprânceană, la fel cum nu are dreptul să aleagă la ce întrebări şi cui răspunde. Preşedintele reprezintă o putere în stat, iar presa o alta, ce-a de-a patra, ‘câinele de pază al democraţiei’, iar aceste puteri trebuie să rămână separate”, a afirmat Bulai.

De asemenea, deputatul USR şi-a manifestat surprinderea că un politician de talia preşedintelui Iohannis ar opta pentru un “spaţiu de dezbatere aseptic, populat cu ziarişti cărora el însuşi să le acorde certificate nominale de legitimitate”, adăugând că, la fel ca în cazul politicienilor, jurnaliştii sunt legitimizaţi tot de către cetăţeni.

“Sper că e doar un accident şi că, în următorul mandat al dlui Iohannis, vom avea o presă care să slujească cetăţenii şi nu politicienii”, a conchis Iulian Bulai.

Postarea deputatului USR vine în contextul în care marţi, începând cu ora 19:00, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va găzdui în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” dezbaterea lui Iohannis.

La eveniment vor fi prezenţi în sală în jur de 200 de studenţi. Totuşi, în ciuda insistenţelor sale, şefa PSD Viorica Dăncilă nu a fost invitată la aceste discuţii.

La dezbatere vor pune întrebări nouă persoane: Cristina Şincăi (România TV), Radu Tudor (Antena 3), Ramona Avramescu (TVR), Cristian Leonte (Pro TV), Moise Guran (Europa FM), Ion M. Ioniţă (Adevărul), Clarice Dinu (Hotnews.ro), Silviu Mănăstire (B1 TV) şi Cristian Pârvulescu (SNSPA).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne