Deputat PSD cere referendum pe subiectul autonomiei. Susţine că vrea şi "expulzarea" UDMR din Parlament
alte articole
Deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să organizeze un referendum în care să se tranşeze subiectul autonomiei locale - subiect reactivat de trei partide maghiare din România - şi, de asemenea, să se decidă şi asupra modificării pragului electoral, relatează digi24.ro
Mai exact, Rotaru ar vrea ca în loc de 5% prag la nivel naţional pentru accederea în Parlament să fie un prag de 5% la nivelul fiecărui judeţ.
„Consider că a venit timpul să reacţionăm din punct de vedere instituţional şi să închidem o dată pentru totdeauna subiectul autonomiei solicitate în fiecare an de către cei care pretind că reprezintă etnicii maghiari din România. De aceea, consider că este oportun să se declanşeze imediat procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema autonomiei, la care să participe şi să răspundă toţi cetăţenii români din toată România şi din diaspora, nu doar din anumite judeţe, aşa cum îşi doresc anumiţi politicieni. În urma rezultatelor care se vor înregistra, vom vedea ce opinie au toţi locuitorii ţării, precum şi cei din străinătate cu drept de vot, iar apoi se va adopta o rezoluţie de către Parlamentul României şi se va termina definitiv cu acest subiect”, a declarat Rotaru, citat într-un comunicat.
Întrebările propuse de deputatul PSD pe care le-ar dori puse în referendum sunt următoarele:
1. Sunteţi de acord cu autonomia teritorială, locală şi culturală a etnicilor maghiari din România?
2. Sunteţi de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel naţional pentru accesul fiecărui partid politic în Parlamentul României şi introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic în fiecare judeţ din ţară pentru accesul în Parlamentul României?
Şi pentru ca întrebările să nu rămână vorbe goale, Rotaru susţine că la începutul sesiunii parlamentare le va propune senatorilor şi deputaţilor de la toate partidele modificarea Legii electorale, în sensul introducerii pragului de 5% la nivelul fiecărui judeţ. În cazul în care acest lucru s-ar întâmpla, UDMR n-ar mai reuşi să intre în Parlament.
„Cred că se impune să eliminăm o regionalizare a votului în care un partid regional care obţine un număr mic de mandate, dar depăşeşte pragul stabilit la nivel naţional, ajunge să decidă majoritatea parlamentară necesară formării guvernului. În aceste condiţii, partidul regional ajunge în poziţia de a impune anumite decizii politice contrare interesului general existent la nivel naţional. Cred că niciun cetăţean român nu îşi mai doreşte această situaţie”, a argumentat deputatul PSD.
Reamintim că organizaţiile politice maghiare din Transilvania - Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania - au semnat, luni, o rezoluţie comună privind alinierea conceptelor de autonomie, la 25 de ani de la Declaraţia de la Cluj-Napoca.
Partidele maghiare pledează pentru trei forme de autonomie diferite: autonomie regională pentru maghiarii din Ţinutul Secuiesc, autonomie administrativă pentru localităţile unde populaţia maghiară este majoritară şi autonomie culturală pentru toţi maghiarii din România.
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a explicat că, dacă pentru autonomia culturală există deja o iniţiativă legislativă depusă în Parlament, pentru celelalte două tipuri e nevoie de modificarea Constituţiei.
Politicianul maghiar propune "în anul Centenarului" un dialog cu majoritatea românească, considerând că "este un moment bun să vorbim despre promisiunile de la Alba Iulia de acum 100 de ani".