Departamentul American de Stat investighează o tentativă chineză de dezertare

WASHINGTON- Vizita neaşteptată a unui oficial senior al Partidului Comunist Chinez la Consulatul Statelor Unite din Chengdu, Sichuan, a făcut ca Comitetul Afacerilor Externe să pornească o anchetă asupra modului în care tentativa de dezertare a fost operată de oficialii americani.
Shar Adams
16.02.2012

WASHINGTON- Vizita neaşteptată a unui oficial senior al Partidului Comunist Chinez la Consulatul Statelor Unite din Chengdu, Sichuan, a făcut ca Comitetul Afacerilor Externe să pornească o anchetă asupra modului în care tentativa de dezertare a fost operată de oficialii americani.

Conform relatărilor din presă, Wang Lijun, fost vice-primar şi şef al poliţiei din Chongqing, sud-vestul Chinei, a fugit deghizat, pe 6 februarie, în Chengdu, căutând, cel mai probabil, azil politic, deşi Departamentul de Stat al Statelor Unite nu a confirmat aceasta.

Departamentul de stat a declarat că Wang a părăsit consulatul „de bună voie”, pe 7 februarie, după o noapte petrecută acolo. „Noi nu vorbim despre chestiuni ce au de-a face cu statutul de refugiat sau de azil, etc”, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, pe 15 februarie.

Potrivit unui raport al Radio France Internaţional, Wang a dezvăluit oficialilor consulari detalii despre crimele comise de el şi Bo Xilai, şeful de partid din Chongqing. După ce consulatul a fost înconjurat de poliţie, Wang a fost escortat din Chengdu la Beijing cu Ministrul adjunct al Securităţii Statului. Locaţia sa actuală nu este cunoscută.

Republicana Ileana Ros-Lehtinen, preşedinta Comitetului de Afaceri Externe, cere mai multe informaţii în legătură cu întâlnirea dintre Wang şi diplomaţii americani. Într-o scrisoare către secretarul de stat Hillary Clinton, la 10 februarie, Ros- Lehtinen a spus: „Relatările sugerează că ambasada SUA i-a refuzat domnului Wang o cerere de azil, după ce autorităţile chineze au aflat despre tentativa de dezertare, iar poliţia şi forţele de securitate au înconjurat consulatul.”

„Aceste rapoarte au ridicat întrebări în legătură cu faptul că domnul Wang a cerut protecţia (azil) Statelor Unite, şi, dacă ar fi aşa, ce paşi a făcut SUA pentru a garanta interesele naţionale şi siguranţa personală a domnului Wang”, se scrie în scrisoare.

Ros-Lehtinen a cerut ca, până la 17 februarie, Dep. de Stat să furnizeze copii ale comunicărilor între consulatul din Chengdu, Ambasada SUA din Bejing şi Departamentul de Stat. The Epoch Times nu a putut confirma dacă Departamentul de Stat a fost de acord cu cererea.

John J. Tkacik, fost oficial al Departamentului de Stat, care s-a ocupat de tentative de dezertare în timp ce lucra în China, a spus într-un interviu pentru Washington Free Beacon: „E chiar extraordinar, presupunând că Wang a stat într-adevăr noaptea la consulat. Aş paria că Wang chiar a cerut azil, iar Consulatul a cerut imediat instrucţiuni de la Washington şi Ambasadă”.

The Free Beacon afirma, conform unei surse care ştia de interogatoriul legat de vizita lui Wang la ambasadă, că Peter Haymond, consulul general, l-a contactat pe ambasadorul Gary Locke de la ambasada americană din Beijing. Locke a indicat ca Wang să fie protejat şi i-a permis şederea în consulat, dar Locke a fost anulat de către Casa Albă, care nu a vrut să stârnească tensiuni cu China prin adăpostirea unui înalt oficial chinez, în ajunul unei călătorii în Statele Unite a viitorului preşedinte al regimului, Xi Jinping.

Sursa menţiona pentru Free Beacon că interogatoriul lui Wang „conţinea detalii ale corupţiei şi linkuri către crima organizată de şeful său, Bo Xilai, precum şi detalii despre represiunea dizidenţilor de către poliţia chineză.”

Wang, 52 de ani, a fost mâna dreaptă a Secretarului Partidului Comunist din Chongqing, Bo Xilai. Se poate ca Wang să se fi temut pentru viaţa sa, după o ruptură de Bo, care l-a înlăturat pe Wang din postul său, cu câteva zile înainte. Deasemenea, Bo a mai arestat câţiva oameni din staful lui Wang, despre care se spune că doi dintre ei au fost ucişi în închisoare, în timp ce despre al treilea că s-a sinucis.

Ca şef al poliţiei, Wang avea reputaţia de a fi impus acţiuni împotriva corupţiei şi crimei organizate din oraş. Principală printre crimele sale a fost şi participarea sa la recoltarea forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă, practică negată de regimul chinez.

Tentativa de dezertare a lui Wang au scos la lumină fracţiuni şi lupte interne între conducătorii partidului comunist, la o scară care nu a fost vizibilă înainte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor