Democraţii, disperaţi să blocheze succesul lui Trump. Un alt stat l-a exclus de pe buletinul de vot pentru prezidenţiale

Maine l-a descalificat, joi, pe Donald Trump de pe buletinul de vot al statului în alegerile primare pentru prezidenţialele americane de anul viitor, devenind al doilea stat care îl exclude pe fostul preşedinte pentru presupusul său rol în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, potrivit Reuters.
Secretarul de stat din Maine, democrata Shenna Bellows, a ajuns la concluzia că Trump, favorit la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale, ar fi instigat la insurecţie atunci când a răspândit afirmaţii false despre fraude electorale la alegerile din 2020 şi apoi şi-ar fi îndemnat susţinătorii să mărşăluiască asupra Capitoliului pentru a-i împiedica pe legislatori să certifice votul.
"Constituţia Statelor Unite nu tolerează un atac asupra fundamentelor guvernului nostru", a scris Bellows într-o hotărâre de 34 de pagini.
Decizia poate fi atacată la o Curte Superioară a statului, iar Bellows şi-a suspendat hotărârea până când instanţa se va pronunţa în această privinţă.
Stafful de campanie al lui Trump a declarat că va depune rapid o contestaţie la decizia pe care a numit-o a fi "atroce".
Avocaţii lui Trump au contestat faptul că acesta s-ar fi implicat în insurecţie şi au susţinut că remarcile acestuia adresate susţinătorilor săi în ziua revoltei din 2021 sunt protejate de dreptul său la libertatea de exprimare.
Decizia a fost luată după ce un grup de foşti parlamentari din Maine au declarat că Trump ar trebui descalificat pe baza unei prevederi din Constituţia SUA care interzice persoanelor să ocupe funcţii dacă s-au implicat în "insurecţie sau rebeliune" după ce au depus anterior un jurământ faţă de Statele Unite.
Foştii legislatori - Kimberley Rosen, Thomas Saviello şi Ethan Strimling - au afirmat într-o declaraţie că Bellows "a stat de partea democraţiei şi a Constituţiei noastre în decizia sa de a-l exclude pe fostul preşedinte Donald Trump de pe buletinul de vot din Maine".
Rosen şi Saviello sunt ambii foşti senatori republicani ai statului, iar Strimling este un fost senator democrat.
Decizia se aplică doar pentru alegerile primare din Maine din martie, dar ar putea afecta statutul lui Trump pentru alegerile generale din noiembrie. Hotărârea va spori probabil presiunea asupra Curţii Supreme a SUA pentru a rezolva întrebările privind eligibilitatea lui Trump la nivel naţional în temeiul dispoziţiei constituţionale cunoscute sub numele de Secţiunea 3 a celui de-al 14-lea Amendament.
Majoritatea conservatoare de 6-3 a Curţii include trei judecători nominalizaţi de Trump.
Trump a fost pus sub acuzare atât într-un caz federal, cât şi în Georgia, pentru presupusul său rol în încercarea de a anula alegerile din 2020, dar nu a fost acuzat de insurecţie în legătură cu atacul din 6 ianuarie. El conduce detaşat în sondajele de opinie în cursa pentru nominalizarea republicană.
Instanţa supremă din Colorado l-a descalificat pe Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din stat la 19 decembrie, ceea ce l-a transformat în primul candidat din istoria SUA care a fost considerat neeligibil la preşedinţie pentru că s-a implicat în insurecţie.
Trump a promis că va face apel la Curtea Supremă împotriva hotărârii din Colorado şi a criticat contestarea scrutinului ca fiind "nedemocratică". Partidul Republican din Colorado a depus miercuri propriul recurs la Curtea Supremă.
Încercări similare de descalificare a lui Trump în alte state au fost respinse. Instanţa supremă din Michigan, un stat crucial în lupta pentru alegerile generale, a refuzat miercuri să audieze un caz prin care se urmărea descalificarea lui Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare prezidenţiale din acest stat.
Maine este cotat ca probabil democrat de către meteorologii electorali nepartizani, ceea ce înseamnă că preşedintele Joe Biden este aşteptat să câştige statul. Dar Trump a obţinut un vot electoral din Maine atât la alegerile din 2016, cât şi la cele din 2020, datorită unei configuraţii neobişnuite care permite statului să îşi împartă cele patru voturi din Colegiul Electoral.
Candidaţii trebuie să obţină 270 de voturi din Colegiul Electoral pentru a câştiga preşedinţia.
Grupuri de susţinere şi unii alegători anti-Trump au contestat candidatura lui Trump în mai multe state în temeiul secţiunii 3 din cel de-al 14-lea amendament, care a fost adoptat după Războiul Civil american pentru a împiedica foştii confederaţi să servească în guvern.
Spre deosebire de alte state, Bellows, care supervizează alegerile din Maine, a fost obligată să ia o decizie iniţială cu privire la descalificare înainte ca aceasta să fie luată în considerare de instanţe.
Secretarul de stat al Californiei, Shirley Weber, l-a inclus joi pe Trump pe lista certificată de candidaţi pentru alegerile primare din 5 martie, indicând că este de competenţa instanţelor de judecată să rezolve orice contestaţie la vot.