Delegaţia UE: Aplicarea provizorie a Acordului de Asociere va începe de la 1 septembrie

Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău confirmă că “aplicarea provizorie a Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Liber Schimb, va începe de la 1 septembrie”, informează Moldpres cu referire la un comunicat al Delegaţiei UE. Iniţial se preconiza ca realizarea acordurilor să înceapă de la 1 octombrie, însă după introducerea de către Federaţia Rusă a embargourilor la importurile de fructe, conserve şi legume, UE a decis să le aplice cu o lună mai devreme.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)
Ana Chitoroagă
01.08.2014

Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău confirmă că „aplicarea provizorie a Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Liber Schimb, va începe de la 1 septembrie”, informează Moldpres cu referire la un comunicat al Delegaţiei UE. Iniţial se preconiza ca realizarea acordurilor să înceapă de la 1 octombrie, însă după introducerea de către Federaţia Rusă a embargourilor la importurile de fructe, conserve şi legume, UE a decis să le aplice cu o lună mai devreme.

Delegaţia UE a făcut publice „măsurile propuse pentru a liberaliza în continuare accesul la piaţa UE, ca răspuns la restricţiile privind schimburile comerciale impuse de guvernul Federaţiei Ruse”.

Printre aceste acţiuni, deopotrivă cu punerea în practică a Acordului de Liber Schimb, de la 1 septembrie, se numără liberalizarea în continuare a accesului la piaţa UE. Comisia Europeană lucrează în prezent la „măsuri de sprijinire a partenerului său asociat, Republica Moldova”.

UE regretă „mai multe decizii recente ale autorităţilor ruse, de a interzice accesul pe piaţa rusă a unor produse moldoveneşti, printre care diferite fructe, invită ambele părţi să rezolve problemele în conformitate cu regulile OMC şi aşteaptă înlăturarea cât mai rapidă a acestor obstacole din calea comerţului”, se mai spune în comunicat.

Federaţia Rusă a interzis de la 21 iulie importul fructelor şi conservelor din Republica Moldova. Uniunea Europeană a anunţat ieri că va dubla, de la 1 august, cotele de export fără taxe vamale negociate în Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător cu Moldova. Contingentele de export fără taxe vamale pentru mere vor fi mărite de la 40 de mii la 80 de mii de tone, pentru prune şi struguri – respectiv de la 10 mii la 20 de mii de tone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor