Delegaţia Permanentă a PNL va stabili candidatul liberal la prezidenţiale în jur de 20 iulie

Sigla PNL
Sigla PNL (Epoch Times România)
Flori Mladin
08.07.2014

Ludovic Orban, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal a anunţat luni că Delegaţia Permanentă a PNL care urmează să stabilească persoana care va candida la alegerile prezidenţiale din partea formaţiunii îşi va desfăşura lucrările în jurul datei de 20 iulie.

Totodată, un sondaj care va stabili care dintre cei doi candidaţi la prezidenţiale - Klaus Iohannis sau Crin Antonescu - este mai bine poziţionat în preferinţele publicului, ar urma sĂ fie finalizat în aproximativ două săptămâni, a informat luni şi purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, citată de Mediafax.

„Va fi o cercetare sociologică care va dura probabil în jur de două săptămâni, este un termen pe care casele respective de sondare îl vor dispune, nu este un lucru pe care noi să-l stabilim (...) Probabil că în zilele care urmează va fi demarat sondajul de opinie. Ne dorim să avem nişte date sociologice, pentru că, pe lângă sprijinul politic, vrem să avem cel mai bun candidat”, a precizat aceasta.

Surpriză neplăcută pentru Iohannis

Totuşi, ar putea interveni o surpriză neplăcută în ce îl priveşte pe Klaus Iohannis datorită deciziei de joi a Curţii Constituţionale. Legea nr. 176/2010 stabileşte la art. 25 interdicţia privind ocuparea unei funcţii eligibile de către persoane care s-au aflat şi faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate:

"(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Judecătorii CCR au adoptat o decizie de interpretare a Legii ANI prin care termenul din lege 'aceeaşi funcţie' înseamnă 'orice funcţie aleasă'. De o interpretare eronată a legii care stabileşte interdicţia privind ocuparea unei funcţii eligibile de către persoanele declarate incompatibile s-au prevalat o serie de persoane care au ocolit astfel rigorile legii. Aceştia susţineau că în lege se prevede că dacă au fost declaraţi incompatibili într-o funcţie, pot ocupa o altă funcţie. Decizia CCR este definitivă şi este una de interpretare a legii, adică se aplică retroactiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor