S.O.S., mesajul din sticlă: decoraţiuni de Halloween transportă un mesaj şocant despre munca forţată

Scrisoarea practicantului Falun Gong gasită în cutia cu decoraţii de Halloween
Scrisoarea practicantului Falun Gong gasită în cutia cu decoraţii de Halloween (Facebook)

Scrisoarea a ajuns în SUA băgată într-o cutie cu decoraţiuni de Halloween achiziţionată de la magazinul Kmart. Timp de un an, cumpărătoarea, Julie Keith, n-a găsit-o. Însă după ce praful s-a aşternut pe cutia aruncată într-un dulap, Julie a găsit o scrisoare cerând ajutor printre schelete artificiale, false pietre funerare şi pânze de păianjen de Halloween, raportează publicaţia The Oregonian.

Keith, în vârstă de 42 de ani, manager la Portland Goodwill, la un moment dat a vrut să doneze cutia de decoraţii de Halloween nedeschisă în valoare de 29.99 USD. Era unul dintre acele obiecte care nu-ţi trebuie şi sunt uşor de uitat. Dar, într-o duminică după-amiază, în octombrie, Keith a luat cutia din cămară. Intenţiona să-şi decoreze casa pentru cea de-a cincea aniversare a fiicei sale, cu doar câteva zile înainte de Halloween.

A rupt capacul cutiei şi a aruncat deoparte învelişul. Între două pietre funerare din polistiren, mâzgălită pe hârtie şi împăturită în opt, Julie a găsit o scrisoare ascunsă:

"Domnule: scrisoarea descrie condiţiile dintr-un lagăr de muncă forţată din China.

Dacă aţi cumpărat acest produs, vă rugăm să aveţi amabilitatea să retrimiteţi această scrisoare la Organizaţia Mondială a Drepturilor Omului. Miile de oameni de aici, care sunt persecutaţi de guvernul Partidului Comunist Chinez vă vor mulţumi şi îşi vor aminti de dvs. întotdeauna."

Scrisoarea spunea că decoraţia de Halloween - un "cimitir" - a fost fabricată în unitatea 8, departamentul 2 din Lagărul de muncă Masanjia din Shenyang, China.

Pe hârtie caracterele chinezeşti se întrepătrundeau cu propoziţii scrise cu greutate în limba engleză.

"Oamenii care lucrează aici trebuie să muncească 15 ore pe zi, fără sâmbete, duminici şi orice pauză de sărbători. În caz contrar suferă torturi, bătăi şi abuzuri.. Nu au aproape nici o plată (10 yuani / 1 lună)".

Zece yuani este echivalent cu 1,61 dolari sau 5 RON.

"Oamenii care lucrează aici, au condamnări de 1-3 ani, dar fără sentinţa tribunalului. Mulţi dintre ei sunt practicanţi Falun Gong, oameni nevinovaţi în totalitate [dar sunt închişi - n.red] doar pentru că au credinţe diferite de cele ale Partidului Comunist Chinez (CCP). Ei suferă adesea mai multe pedepse decât alţii".

Scrisoarea nu era semnată. Asemenea unui mesaj dintr-o sticlă, scrisoarea a călătorit mai mult de 9.000 km peste Oceanul Pacific.

Lagărele de reeducare prin muncă din China fac parte dintr-un sistem care permite detenţia fără proces, fondat în vremea dictatorului comunist Mao Tsedun. Victimele pot primi 3-4 ani de muncă forţată doar printr-o notă a secţiei de miliţie locală. Organizaţiile de drepturile omului cred că în lagărele de muncă din China lucrează cel puţin 2 milioane de oameni în fiecare moment.

Numeroase rapoarte susţin că adepţii grupului spiritual Falun Gong sunt trimişi sistematic în lagăre de muncă - lucruri susţinute şi în scrisoare - dar faptele sunt greu de confirmat. China nu permite niciun control din afară.

Lagărul de muncă Masanjia, de mare notorietate, se află în capitala industrializată a provinciei Liaoning din nord-estul Chinei şi este destinat femeilor. O căutare Google după numele lagărului produce pagini de rezultate macabre. Rapoartele vorbesc despre torturi, bătăi violente, arsuri cu bastoane electrice de mii de volţi şi violuri în grup la care deţinutele sunt supuse sistematic.

Falun Gong este o practică spirituală cu rădăcini adânci în cultura tradiţională chineză şi bazată pe principiul Adevăr-Compasiune-Toleranţă. Datorită popularităţii mari de care s-a bucurat în rândul chinezilor făcând ca numărul practicanţilor Falun Gong să fie mai mare decât numărul membrilor Partidului Comunist Chinez, practica a fost declarată ilegală şi interzisă in China la 20 iulie 1999. De atunci, practicanţii au fost supuşi unei crude şi îndelungate persecuţii din partea liderului de atunci al PCC, Jiang Zemin şi a oamenilor săi care i-au urmat indeaproape ordinele, ducând mai departe persecuţia, chiar şi după ce Jiang Zemin nu mai era liderul oficial al PCC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe