Decizia privind aderarea României la Schengen a fost amânată până în septembrie

(photos.com)
Epoch Times România
02.03.2012

Uniunea Europeană a amânat până în septembrie luarea unei decizii privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, potrivit unui proiect de declaraţie finală a Consiliului European, citat de EUobserver.

Declaraţia finală urmează să fie semnată vineri, după încheierea Consiliului European de la Bruxelles.

Potrivit cotidianul austriac Die Presse, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ar fi încercat să ajungă la un compromis, astfel încât în text să se precizeze că România şi Bulgaria ar urma, în septembrie, să primească "în principiu" undă verde pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Singura ţară care se opune aderării celor două state este Olanda, pe motivul lipsei de progrese în lupta împotriva corupţiei. Cu puţin timp înainte de debutul lucrărilor summit-ului, preşedintele Traian Băsescu şi premierul bulgar, Boiko Borisov, au avut o întrevedere cu premierul olandez, Mark Rutte, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Premierul olandez a declarat înainte de Consiliul European că ţara sa nu şi-a schimbat poziţia în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

România şi Bulgaria nu au făcut suficiente progrese deocamdată pentru a obţine susţinerea Olandei în vederea aderării la spaţiul Schengen, a declarat premierul olandez Mark Rutte, după discuţii cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

"Suntem împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen. Vrem garanţii absolute că sunt aplicate criteriile Schengen în cele două ţări. Avem nevoie de rapoarte pozitive în cadrul MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare - n.r.), care să confirme aceasta şi că cele două ţări fac tot ceea ce este necesare (...). Există progres, dar nu este suficient", a subliniat Rutte.

Pe de altă parte, Schulz a spus că a reiterat susţinerea deplină a PE privind aderarea celor mai noi membri UE la Schengen.

El a subliniat că România şi Bulgaria au îndeplinit condiţiile necesare şi nu ar trebui să le fie impuse noi criterii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor