Deces uman provocat de virusul gripei aviare, în China

China a informat că a întregistrat primul său caz de gripă aviară la om din ultimul an şi jumătate la un bărbat din oraşul Shenzhen, din sudul ţării, care a murit la o săptămână după ce fusese internat cu febră.
Găini (MIKE CLARKE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.12.2011

China a informat că a întregistrat primul său caz de gripă aviară la om din ultimul an şi jumătate la un bărbat din oraşul Shenzhen, din sudul ţării, care a murit la o săptămână după ce fusese internat cu febră.

Testele preliminare efectuate în cazul bărbatului de 39 de ani, care fusese internat în spital cu pneumonie, s-au dovedit a fi pozitive la virusul gripei aviare.

Bărbatul era şofer de autobuz, nu a avut niciun contact direct cu păsări cu o lună înainte de a se îmbolnăvi şi nici nu ieşise din oraş. Shenzhen este oraş de la frontiera cu Hong Kong.

Teste pozitive au fost înregistrate săptămâna trecută la probele prelevate de la o piaţă de pui din Hong Kong, ceea ce a determinat guvernul local să emită o avertizare. Autorităţile de pe insulă au eliminat 17.000 de pui, după ce s-a confirmat că trei păsări muriseră din cauza virusului H5N1 al gripei aviare. Hong Kongul a interzis, de asemenea, importurile şi vânzarea de pui vii pe o durată de trei săptămâni, după ce au fost descoperite carcase de pui infestate la o piaţă de gros. Nu a fost clar însă dacă puii proveneau de la o fermă locală sau fuseseră importaţi, notează BBC.

În noiembrie 2010, o femeie de 59 de ani din Hong Kong a fost depistată cu virusul gripei aviare, dar a supravieţuit. A fost primul caz uman de gripă aviară înregistrat în Hong Kong după şapte ani.

Virusul gripei aviare se găseşte în mod normal la păsări, dar se poate transmite şi la om, care nu are dezvoltat un sistem imunitar pentru acest tip de virus. Cercetătorii sunt îngrijoraţi că virusul ar putea suferi o mutaţie care l-ar face uşor transmisibil şi ar ucide milioane de oameni.

În ultimii ani, virusul a devenit activ în diverse părţi ale lumii, cu precădere în Asia de Est în timpul lunilor de iarnă.

Autorităţile din China sunt îngrijorate de răspândirea unor boli infecţioase în acest moment al anului, când milioane de chinezi călătoresc în autobuze şi trenuri aglomerate.

Actuala tulpină de H5N1 este înalt patogenă, omoară majoritatea speciilor de păsări şi până la 60% dintre oamenii infectaţi. Începând din 2003, au fost infectaţi în toată lumea 573 de oameni, iar 336 au murit. Transmiterea de la om la om se face mai greu, dar s-au înregistrat în trecut focare de infecţie la persoane din Indonezia şi Tailanda.

Păsările migratoare pot transporta şi dispersa virusul în locuri noi, neinfectate.

Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu modul în care au fost făcute cercetările asupra virusului H5N1. Asemenea cercetări comportă riscuri semnificative şi trebuie să fie atent controlate, spune OMS.

Oameni de ştiinţă din Olanda şi SUA au declarat săptămâna trecută că au descoperit cum se poate transforma virusul gripei aviare într-o formă ce se poate răspândi mai uşor către şi între oameni şi animele. Guvernul SUA a cerut oamenilor de ştiinţă să nu publice toate detaliile cercetării lor, de teamă că informaţiile ar putea fi folosite la producerea armei biologice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor