De ziua maestrului Emeric Ienei se joacă meciul România - Ungaria, în preliminariile Cupei Mondiale
alte articole
Maestrul emerit Emeric Ienei, fostul selecţioner al naţionalei României, a declarat că un cadou mai frumos de ziua sa de naştere, 22 martie, nu poate fi decât o victorie a echipei României, chiar dacă joacă împotriva Ungariei, o altă echipă de suflet, al cărei antrenor a fost o vreme.
"Chiar vineri, pe 22 martie, de ziua mea (împlineşte 76 de ani, n. red.), joacă echipa naţională, unde antrenor este un fost elev de-al meu, Victor Piţurcă. M-a invitat la Budapesta, dar nu mă duc. Pentru că i-am spus că vreau să văd şi în reluare fazele din care marchează golul ai noştri", a declarat, pentru AGERPRES, Emeric Ienei.
Fostul mare antrenor a precizat că preferă să rămână în faţa televizorului deoarece mai are nişte probleme personale. "Eu am fost selecţioner şi la echipa Ungariei. Sunt de naţionalitate maghiară, cetăţean român. Şi mi-e greu. Mai ales că se joacă şi fără spectatori, fiind sancţionaţi. Vă daţi seama ce înseamnă o piesă de teatru fără spectatori", a spus el.
Meciul Ungaria - România, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014, se va juca fără spectatori, terenul echipei fiind suspendat un meci de către FIFA după ce suporterii ungari au scandat lozinci antisemite la un meci amical cu Israelul din august 2012.
În acest context, mesajul pe care Ienei ar dori să-l transmită tuturor fanilor fotbalului din ţară este un apel la civilizaţie, la fair play, la bun simţ.
"Să ţinem cu echipele noastre, dar aş dori să fie mai multă civilizaţie. Când vii pe stadion, să îţi susţii echipa favorită, nu să înjuri adversarul. Cum s-a întâmplat la unguri. Şi la noi sunt meciuri de-astea. Dar mie nu mi s-a întâmplat niciodată în cariera mea", a subliniat fostul antrenor, într-un interviu prilejuit de apropiata sa aniversare.
Maestrul Ienei a spus că, după o viaţă în fotbal, a venit timpul să stea "liniştit", mai ales după operaţia pe cord suferită anul trecut şi "să savureze succesele sportivilor români", mereu cu sufletul aproape de fotbalul românesc, de echipa naţională, de echipa Steaua şi de mişcarea sportivă, în general.
"Eu aş face un apel spunând că nu numai echipa Steaua există, ci există şi echipa naţională. Desigur, că fiecare echipă care joacă într-o cupă europeană este echipa noastră, a României, pe care e bine să o susţinem", consideră Ienei.
Întrebat ce părere are despre evoluţia recentă a echipei Steaua, Ienei a apreciat faptul că echipa din Ghencea "a ajuns să se bată cu marile echipe ale continentului", dar a afirmat că trebuie să acceptăm şi situaţia când una dintre competitoare este mai valoroasă, cu toate că echipa respectivă numai din fotbalişti autohtoni nu este alcătuită.
"Este o mişcare, spun, foarte bună la Steaua. Ei au ajuns să se bată cu echipe mari ... dar, la un moment dat, asta e valoarea. Chelsea este o echipă mai valoroasă, cu orgolii, cu jucători individual mai valoroşi, de diferite naţii, puternici, şi puţini englezi. Vreau să amintesc un lucru pe care mulţi îl uită: echipa din "86 care a câştigat Cupa Campionilor a fost alcătuită numai, subliniez, numai din jucători români, iar acum Inter a câştigat acum doi ani aceeaşi cupă cu un singur italian, care a intrat în minutul 87. În rest toţi au fost străini", a menţionat Ienei, adăugând că marile valori nu trebuie uitate.
Dacă ar mai avea o funcţie importantă în Ministerul Tineretului şi Sportului, aşa cum a avut ca secretar de stat, fiind practic ministrul pe domeniul sport, când a iniţiat legea Ienei, maestrul ar limita numărul jucătorilor străini.
"La noi sunt foarte mulţi străini care se cumpără fără să se ştie ce valoare au. Nu sunt contra cumpărării jucătorilor străini, dar să fie de valoare. În acelaşi timp, să avem condiţii pentru a ne creşte tineri de valoare. Dar noi aducem doar jucători "no name" care iau locul jucătorilor noştri, foarte talentaţi, care pot să ajute fotbalul românesc", spune el.
În opinia sa, ar fi necesar ca ministerul sportului să fie de sine stătător, nu combinat cu tineretul, deoarece "sportul este deja o activitate majoră, fotbalul este un negoţ fantastic, o propagandă extraordinară".
Apoi, spune antrenorul emerit, lipseşte o strategie naţională pentru revigorarea sportului românesc, cu buget separat şi sprijin pentru cluburile locale, pentru că sportul aduce oameni pe stadion şi sunt oameni care ar putea să susţină sportul, dar nu există o lege a sponsorizării adecvată.
"Pe vremea mea, maidanele erau la mare preţ. Adevărul este că înainte aveam fotbal şi nu aveam stadioane, iar acum mai avem stadioane, dar nu mai avem fotbal. Şi aici este o greşeală mare că s-a redus numărul orelor de sport. Când eram eu la minister am spus că trebuie cel puţin două ore săptămânal. Fiecare şcoală ar trebui să aibă o sală de sport, dotată cu duşuri. Plus că eu nu aş mai pune doamnele învăţătoare să facă sport cu copiii. Institutul de sport are atâţia profesori de educaţie fizică", a adăugat profesorul Emeric Ienei.
Aşadar, revigorarea sportului românesc ar porni din primele clase, de la un sistem bine plătit, sponsorizat, plus, a menţionat intervievatul, un calendar sportiv cu campionate şcolare şi universitare.
Întrebat ce mai face maestrul Ienei, cum se simte în prezent, el a răspuns că după operaţia de anul trecut i s-a recomandat câte o plimbare de dimineaţă şi una după amiază, ceea ce se şi întâmplă. "Mai am nişte prieteni cu care joc un remi, cruciaş şi ies în oraş, beau un ceai, deoarece cafea nu beau deloc şi mai stăm de vorbă ... despre sport şi politică".
Dacă ar fi să spună în două fraze ce vede acum în politică, Emeric Ienei a mărturisit: "Mie îmi pare extrem de rău că nu avem odată şi odată o putere mai mare, ca politicienii să nu se gândească numai la ei. Să se gândească şi la cei pe care îi conduc şi care i-au ales în funcţii. Nenorocirea mare e că prea mulţi s-au îmbogăţit după ce l-au terminat pe Ceauşescu. Eu aş face un lucru, care nu prea se poate, că şi-au trimis banii în afară: le-aş lua toţi banii noilor îmbogăţiţi, să trăiască fără niciun leu, ca să vadă cum e să trăieşti sărac. Există o pătură socială foarte mare de săraci şi o pătură socială de prea îmbogăţiţi."
Ienei a avut un mesaj pentru tinerii suporteri ai Stelei: "Să iubească Steaua, dar şi echipa naţională. Şi să nu uite de comportamentul civilizat, pentru că şi acesta trebuie să ne caracterizeze, alături de marea noastră dragoste faţă de fotbal".
Emeric Ienei s-a născut pe 22 martie 1937, la Agrişu Mic (jud. Arad), şi a jucat ca mijlocaş la Flamura Roşie Arad (1955-1956), Steaua (1957-1969) şi Kayserispor (1969-1971). A evoluat de 12 ori pentru naţionala României. Cariera de antrenor şi-a început-o în 1972, ca secund la Steaua, echipă cu care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986. A antrenat naţionala României în două rânduri (1986-1990, 2000), participând la CM 1990 şi la EURO 2000. A pregătit naţionala Ungariei în perioada 1992-1993, câştigând turneul internaţional Cupa Kirin (Japonia).