De sărbători, americanii au cheltuit cel mai puţin în ultimii patru ani

Vânzările din perioada sărbătorilor sunt un indicator crucial al puterii economice, în condiţiile în care în lunile noiembrie şi decembrie (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
27.12.2012

Vânzările la electronice, haine, bijuterii şi bunuri casnice, au crescut, cu două luni înainte de Crăciun, cu doar 0,7% în comparaţie cu anul trecut, conform unei analize a vânzărilor din perioada sărbătorilor, realizată de mastercard Advisors SpendingPulse.

Potrivit raportului, acest procentaj s-a situat sub creşterea de 3, până la 4 %, pe care o preconizau analiştii şi a fost cea mai slabă performanţă la cumpărături de la Marea Recesiune. În 2011, vânzările cu amănuntul au crescut cu 4, până la 5 %, în lunile noiembrie şi decembrie, anunţă ShopperTrak, preluat de Capital.ro.

Chiar dacă în preajma sărbătorilor de iarnă, comercianţii au redus substanţial preţurile tocmai pentru a atrage clienţii în magazine, vremea rea şi creşterea incertitudinii cu privire la situaţia economică în faţa unei posibile creşteri a impozitelor şi a unei tăieri substanţiale a cheltuielilor, la începutul anului viitor, au afectat serios sezonul de cumpărături din acest an. Acesta a fost numit de presa internaţională, cel mai slab din 2008 şi o dezamăgire pentru comercianţi.

De asemenea, potrivit unor analişti, masacrul comis la şcoala din Newtown, Connecticut, la începutul acestei luni, ar fi contribuit, de asemenea, la scăderea entuziasmului cumpărătorilor. Mai mult, vânzările slabe din acest sezon ar putea avea consecinţe şi în 2013, avertizează specialiştii.

Vânzările din perioada sărbătorilor sunt un indicator crucial al puterii economice, în condiţiile în care în lunile noiembrie şi decembrie se realizează până la 40% din vânzările anuale pentru mulţi comercianţi. În cazul în care aşteptările acestora nu se materializează, magazinele sunt forţate să ofere reduceri semnificative, ceea ce duce însă la reducerea profiturilor comercianţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor