S-a deschis pasajul Doamna Ghica - Chişinău

Prim-ministrul Victor Ponta şi primarul general Sorin Oprescu au participat luni, la inaugurarea proiectului ”Străpungere D-na Ghica - Bd. Chişinău- pasaj suprateran peste calea ferată”, obiectiv cu o lungime totală de mai mai puţin de doi kilometri şi a cărui construcţie a durat şase ani, informează b365.ro.

Astfel, şoferii au putut circula pe pasajul suprateran, imediat după inaugurarea acestuia, la cererea primarului general, Sorin Oprescu.

"Prin acest proiect legăm trei cartiere: Colentina, Petricani şi Pantelimon, iar mai departe Berceni în continuare. Astfel, Inelul Median al Capitalei nu mai este doar la stadiul de proiect, ci este pe jumătate terminat. 35.000 de maşini vor circula pe zi, în ambele sensuri, pe acest pasaj", a declarat Sorin Oprescu la deschiderea pasajului.

Noul pasaj va scurta timpul de parcurgere a zonei cu 10-15 minute, pentru şoferi, fiind şi cu 5 kilometri mai scurt. Potrivit lui Ion Dedu, directorul executiv al Direcţiei Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei, din cadrul Primăriei Capitalei, proiectul face parte din Inelul Median al Capitalei, iar scopul său principal este distribuirea traficului ce va veni de pe autostrada A3, către Sudul şi Estul Capitalei.

La ieşirea de pe pod, în direcţia Şoseaua Pantelimon sau Şoseaua Fundeni, circulaţia maşinilor este limitată pe alocuri la o bandă pe sens de maşinile parcate la întâmplare pe carosabil şi pietonii care traversează strada în mod haotic.

În ceea ce priveşte reconfigurarea acestei intersecţii, Sorin Oprescu a declarat că vor începe lucrările la pasajul subteran ce va traversa intersecţia Şoseaua Pantelimon-Doamna Ghica, făcând legătura între Piaţa Delfinului şi Bulevardul Chişinău (fosta Socului). Potrivit declaraţiilor primarului general, lucrările ar putea fi demarcate chiar săptămânile următoare, dacă vremea va fi favorabilă.

Cât priveşte intersecţia la fel de aglomerată dintre strada Doamna Ghica şi Şoseaua Colentina, edilul este mai rezervat. Conform spuselor lui Sorin Oprescu, lucrările pentru construcţia unui pasaj subteran vor începe "când vor fi bani".

Lucrările la Pasajul Doamna Ghica - Chişinău au fost reluate în luna martie, a acestui an, după o pauză de aproape 2 ani şi jumătate în care amenajările iniţiale s-au degradat sau au fost prădate de hoţii de fier vechi. Lucrările începuseră iniţial în 2006, dar firma de construcţii a părăsit şantierul după un an pentru că Primăria a decis rezilierea contractului. Principalele motive invocate au fost calitatea defectuoasă a proiectului, precum şi solicitările venite din partea constructorului privind majorarea valorii iniţiale a contractului cu mai mult de 100 la sută.

Proiectul, denumit oficial, "Străpungere D-na Ghica - Bd. Chişinău şi pasaj suprateran peste calea ferată" constă în refacerea şi modernizarea străzii Doamna Ghica, până la calea ferată din zonă şi apoi continuarea străzii până la Circul Foamei, din Piaţa Delfinului, spre Bulevardul Chişinău.

Artera are 4 benzi de circulaţie, câte două pe fiecare sens, o lungime totală cca 1.8 km şi o lăţime cuprinsă între 21 şi 70 m. Totodată, lucrările presupun echiparea şi dotarea cu reţele de utilităţi a străzilor, marcaje rutiere, amenajarea trotuarelor şi a spaţiilor verzi, iluminat public şi amenajarea de locuri de parcare.

În plus, proiectul vizează şi realizarea unui pasaj suprateran care va traversa linia de cale ferată şi care va face legătura între cele două segmente ale arterei rutiere Doamna Ghica. Lucrarea îşi propune să fluidizeze traficul de pe Inelul Principal şi de pe Şoseaua Fundeni, prin închiderea Inelului Median în zona de vest şi să creeze o legătură mai rapidă între cartierele Colentina, Pantelimon, Balta Albă şi Berceni.