De ce s-a lansat Rusia în acuzaţii la adresa României? Istoric: "Risc major de securitate. Societatea nu e pregătită pentru şocurile care vor veni"

Vladimir Putin (Captură ecran)
Ana Ion
26.03.2025

Popaganda rusă şi-a intensificat acţiunile de destabilizare a României, atrage atenţia cercetătorul Cosmin Popa, specializat în istoria Rusiei, în contextul în care Rusia a acuzat România de interferenţă în afacerile sale interne şi a sesizat Procuratura Federaţiei pe motiv că, la un forum desfăşurat recent în Parlamentul României, ar fi participat “o organizaţie teroristă, interzisă în Rusia”.

Absenţa curajului politicienilor români devine un risc major de securitate naţională, a explicat istoricul, potrivit Adevărul.

Istoricul Cosmin Popa, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, specializat în istoria Uniunii Sovietice şi a comunismului european, având studii universitare la Bucureşti şi la Moscova, a explicat pentru „Adevărul” semnificaţia faptului că, recent, comisia pentru investigarea intervenţiilor statelor străine în treburile interne ale Rusiei din cadrul Dumei (camera inferioară a parlamentului rus) a trimis Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Externe ale Rusiei materiale despre care spune că sunt acţiunile ostile ale autorităţilor din România faţă de Federaţia Rusă.

Mai exact, o comisie specială a Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului) susţine că, în cadrul forumului “Marea Neagră: graniţa viitorului pentru o Europa sigură şi stabilă”, desfăşurat pe 19 martie în clădirea Parlamentului României, “s-au făcut apeluri repetate către ţările occidentale, inclusiv din partea agenţilor străini, să realizeze înfrângerea militară a Rusiei şi să o dezmembreze în multe state independente, pentru a înlătura Rusia de la Marea Neagră”.

Vasili Piskarev, preşedintele Comisiei Dumei de Stat pentru Investigarea Ingerinţelor Externe în Afacerile Interne ale Rusiei, a susţinut că la forum au participat reprezentanţii unei “organizaţii teroriste interzise în Rusia”.

„Bănuiesc că fiind vorba despre comisa Dumei de stat pentru investigarea intervenţiilor statelor străine în treburile interne ale Rusiei este vorba de nişte bazaconii, deoarece ei au mai făcut astfel de acuzaţii nefondate”, a explicat istoricul.

Cât despre acuzaţiile privind faptul că în cadrul conferinţei vizate de anchetă s-ar fi făcut „apeluri repetate către statele occidentale, inclusiv din partea agenţilor străini, pentru a obţine înfrângerea militară a Rusiei şi dezmembrarea acesteia în mai multe state independente”, Popa a precizat că vorbim despre unul dintre mijloacele de exprimare clasice ale propagandei subversive ruseşti: „Acela de a acuza interlocutorul de acţiunile de care Rusia este responsabilă.” Astfel, Rusia, care atentează la stabilitatea României, ne acuză că-i subminăm stabilitatea statului.

Este o procedură clasică pe care o întreprinde şi Comisia de Stat pentru Relaţii Internaţionale şi Procuratura. Nu s-a obosit nimeni să citească, pentru că nu sunt credibile, dar de ani de zile Ministerul de Externe rus publică un raport cu privire la încălcarea drepturilor omului în ţările occidentale, printre care şi România, care este acuzată constant de încălcarea drepturilor omului şi în special a drepturile etnicilor ruşi din România, fără ca aceste acuzaţii să fie susţinute de ceva concret”, explică cercetătorul.

Din punctul acesta de vedere nu este nimic nou. „Ce este evident, încă o dată - şi cred că pentru puţină lume asta este o ştire - este că Rusia şi-a intensificat operaţiunile de destabilizarea României şi, spre deosebire de ceea ce s-a petrecut până acum, s-a intrat într-o nouă fază, o nouă fază în care, ca urmare a reacţiilor publice favorabile putinismului în România, Rusia consideră că poate să opereze oarecum la vedere, pentru că propaganda e cel mai important mijloc de destabilizare pe care îl are Rusia la dispoziţie”, adaugă Popa.

În plus, aceste acţiuni vin, în paralel, din Rusia, dar şi din SUA.

„Administraţia americană, la fel ca regimul de la Moscova, îşi propun destabilizarea tuturor statelor din Europa Centrală şi de sud-est, numai cu scopul de a-i crea lui Putin, dacă vreţi, un brâu de state slabe, de state expuse interferenţei atât de la Washington, cât şi de la Moscova, pentru a-i întări Rusiei sentimentul securităţii, pentru că asta este o preocupare istorică a Rusiei”, arată cercetătorul.

De aici, similitudinile de limbaj de la Washington şi Moscova: „Vedeţi foarte clar mesajele ambasadei americane de la Bucureşti din ultima vreme, care se comportă ca ambasada unui stat ostil.”

Istoricul subliniază că, în ciuda faptului că politicienii români n-au curajul să admită, trebuie să spunem lucrurilor pe nume: „În momentul de faţă, putem spune fără a greşi că nu mai funcţionează acest parteneriat strategic cu SUA, aşa cum nu mai funcţionează foarte multe dintre celelalte parteneriate strategice ale SUA cu alte state. Vezi ce se întâmplă în Canada şi nu numai. Este naiv să continuăm să susţinem că avem un parteneriat strategic. Am avut un parteneriat strategic cu celelalte administraţii americane. Administraţia Trump nu are parteneriate strategice în momentul de faţă decât cu Rusia.”

Istoricul crede că ezitările politicienilor îi ţin pe cetăţenii români „într-o iluzie conform căreia suntem într-un parteneriat strategic cu NATO”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor