De ce îi mulţumeşte Trump lui Putin pentru expulzarea diplomaţilor americani din Rusia. Tâlcuri pe care media nu vrea să le dezlege

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său rus Vladimir Putin îşi strâng mâinile în timpul unei întâlniri în Hamburg, Germania, cu ocazia Summitului G20, 7 iulie 2017. (Saul Loeb/AFP/Getty Images)
Adrian Sturdza
11.08.2017

Preşedintele american Donald Trump i-a mulţumit omologului său rus Vladimir Putin pentru expulzarea câtorva sute de diplomaţi americani deoarece SUA oricum "doreşte să îşi reducă personalul".

"Vreau să-i mulţumesc deoarece încercăm să ne reducem personalul... îi sunt foarte recunoscător că a concediat un asemenea număr mare de persoane, pentru că acum avem un personal mai redus", a declarat Trump reporterilor, la un club de golf, joi.

"Nu există niciun motiv ca ei să se întoarcă acolo", a adăugat Trump. "Apreciez mult faptul că am reuşit să tăiem personalul SUA. Vom salva o mulţime de bani".

Faptul că Rusia va trimite diplomaţii acasă ca răspuns la expulzarea, la sfârşitul ultimei luni a administraţiei Obama, a unor diplomaţi ruşi, survenită împreună cu sancţiuni împotriva FSB şi GRU, nu va reduce numărul personalului Departamentului de Stat.

Adresarea lui Trump pare să aibă legătură cu unele controverse majore şi lupte acerbe duse în interiorul administraţiei sale. Rex Tillerson, actualul Secretar de Stat, a avut sarcina de a asana Departamentul de Stat de funcţionărimea instalată de Barack Obama, care a avut o cu totul altă orientare politică decât Trump. Numărul masiv de birocraţi de stânga instalaţi în Departament, care funcţionează în aşa numitul Deep State, sunt creditaţi cu frânarea politicilor propuse de Donald Trump.

Controversa poate avea şi de a face cu scandalul care îl învăluie pe actualul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, generalul McMaster, care este acuzat de concedierea oamenilor loiali lui Donald Trump, care l-au susţinut pe acesta în campania electorală şi care propun o agendă pro-americană, de dreapta, puternic pro-Israel, anti-Iran, aflată într-un contrast evident cu politica de stânga de care establishmentul american pare ataşat.

Congresul controlat de republicani a aprobat rapid un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord, luna trecută.

Legea a fost votată cu majoritate zdrobitoare, eliminând posibilitatea unui veto prezidenţial, mai ales în condiţiile în care Trump este acuzat de colaborare cu Rusia lui Vladimir Putin.

Kremlinul a răspuns afirmând că noile sancţiuni deschid, de fapt, un război economic masiv şi că omoară orice speranţă de relansare a legăturilor dintre Kremlin şi administraţia Trump.

Vladimir Putin a ordonat expulzarea a 755 de diplomaţi americani după ce Congresul a aprobat noul pachet de sancţiuni.

Administraţia Trump, care încearcă să se depărteze de politica de confruntare cu Rusia trasată de fostă administraţie Obama, a descris răspunsul Rusiei drept un alt pas înapoi.

Secretarul de Stat Rex Tillerson a spus că “acest lucru a creat o lipsă serioasă de încredere”, adăugând că SUA va răspunde la decizia Moscovei.

În ciuda politicii non-agresive promise de Trump faţă de Moscova, administraţia sa a fost ţinta unei campanii de presă declanşate de establishmentul politic american, care, împreună cu o parte a serviciilor de informaţii, îl acuză pe Trump de colaborare cu Rusia, deşi nu există vreo dovadă în acest sens.

Asupra presupusului dosar "Rusia" au fost declanşate anchete în FBI, care au soluţionat cazul negativ.

Totuşi lucrurile au mers atât de departe încât mai multe comisii congresionale au numit un investigator special care să ancheteze aşa-zisa colaborare dintre Trump şi Kremlin, în persoana lui Robert Mueller.

Robert Mueller a fost director FBI pe vremea atentatului din 11 septembrie 2001.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor