De ce evită unii procurori să confişte camioanele care transportă lemn ilegal? [PressHub]

(Facebook / andrei.ciurcanu)
Redacţia
14.08.2024

Mulţi procurori de la parchetele mici din ţară, care au în lucru dosare de mediu, nu aplică unitar legea când vine vorba de indisponibilizarea camioanelor care transportă lemn ilegal. Unii anchetatori îşi fac treaba exemplar, alţii nu înţeleg fenomenul sau devin, brusc, miloşi şi restituie camioanele proprietarilor. Conducerea Parchetului General nu are nici măcar o evidenţă a acestor cazuri, scrie PressHub.

Măsura indisponibilizării trebuie confirmată de un procuror. Aici, lucrurile încep să se complice.

Unii procurori indisponibilizează camioanele implicate în transporturile ilegale. Alţi procurori nu aplică această măsură, şi alţii o aplică pe moment, dar după câteva zile înapoiază maşinile proprietarilor sub pretextul că valoarea lemnului confiscat este disproporţionată în raport cu valoarea de piaţă a camionului.

Desigur, aici pot apărea suspiciuni de corupţie în rândul magistraţilor, dar niciun caz nu a fost probat până în acest moment.

În aprilie 2024, în condiţiile în care Senatul a dezbătut o serie de modificări ale Codului Silvic, modificări impuse prin reforma Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – cea mai aprigă dispută dintre politicieni şi societatea civilă s-a purtat pe articolul care stabilea confiscarea mijlocului de transport cu care era transportat lemnul ilegal.

În prezent, legea este blocată în Camera Deputaţilor.

În primăvară, în timp ce ministerul Justiţiei şi asociaţiile din industria lemnului susţineau că mijlocul de transport se confiscă la finalul procesului – făcând trimitere la un articol din Codul Penal – activiştii de mediu au cerut păstrarea confiscării imediate a camionului, prevedere care a fost introdusă în urmă cu patru ani în Codul Silvic şi care a dat rezultate în anumite zone.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor