De ce a demisionat Funeriu de la conducerea ICR

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu a demisionat din Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român (ICR), iar unul dintre motivele luării acestei decizii ţine de preşedintele ICR, Andrei Marga.
Daniel Funeriu (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Cristina Boiangiu
30.10.2012

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu a demisionat din Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român (ICR), iar unul dintre motivele luării acestei decizii ţine de preşedintele ICR, Andrei Marga. Funeriu l-a acuzat pe acesta de desuetudine şi transformarea instituţiei într-un "CAP cultural".

Problemele au început în vara acestui an, când ICR a fost mutat din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, prin OUG 27/2012, ceea ce a dus la un "dezastru programat" în opinia lui Funeriu.

"Prin poziţiile exprimate oficial de conducerea sa executivă, în special de către preşedintele său, ICR revine la practici anterioare anului 1990, printr-o viziune vădit naţionalist-agresivă, cu accente protocroniste. Desuetudinea demersului actual al ICR se observă clar din programul preşedintelui ICR", a arătat Funeriu, într-o scrisoare transmisă preşedintelui Traian Băsescu.

Fostul membru în conducerea ICR a criticat programul lui despre în ceea ce priveşte instituţia şi spune despre şeful ICR că este "asfixiat de clişee şi încărcat de adjective, ambalat într-un conglomerat cenuşiu de cuvinte destinat să înece într-o pastă vâscoasă libertatea gândului".

"Pe scurt, consecinţa OUG nr. 27/2012 asupra ICR este transformarea acestuia într-un C.A.P. cultural, în programul căruia - după ce a fost trasat numărul de kilocalorii culturale cu care trebuie să ne mândrim ca naţiune - ne putem aştepta oricând la impunerea tovărăşească a unor obiective stahanoviste de producţie de carte românească la hectar, de pictură la metru pătrat sau stabilirea de planificări cincinale în kilograme de sculptură sau kilometri de role de film", se menţionează în scrisoarea lui Funeriu.

Consilierul prezidenţial a explicat că a ales să-şi dea demisia pentru că "Preşedinţia României nu poate să fie părtaşă la actuala derivă a reprezentării internaţionale a culturii româneşti, dominată de stridenţe naţionaliste, acţiuni, metode şi concepte care aparţin unei epoci revolute".

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi consilier prezidenţial, a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în Consiliul de conducere al ICR pe 25 mai, cu câteva săptămâni înainte de schimbarea instituţiei căreia îi este subordonată ICR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor