Daniel Morar l-a criticat dur pe Ioan Irimie la audierile de la CSM: Activitatea sa este zero barat

În cadrul audierilor de joi de la CSM, Daniel Morar, şef al DNA timp de şapte ani, până în 2 octombrie 2012, l-a criticat cu duritate pe procurorul Ioan Irimie, propus pentru şefia procurorilor anticorupţie.
Daniel Morar (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
22.11.2012

În cadrul audierilor de joi de la CSM, DNA Daniel Morar, şef al DNA timp de şapte ani, până în 2 octombrie 2012, l-a criticat cu duritate pe procurorul Ioan Irimie, propus pentru şefia procurorilor anticorupţie.

Actual prim adjunct al Procurorului General al PICCJ, Daniel Morar, l-a desfiinţat cu criticile pe cel care ar urma să-i ia locul în fruntea DNA. Discutiile au putut fi urmărite în direct pe site-ul CSM.

În primul rând, Morar i-a reproşat lui Irimie lipsa de activitate, relevă Realitatea TV.

"Câte rechizitorii aţi făcut în ultimul an?", l-a întrebat Morar pe Irimie.

Răspunsul nu a fost în avantajul lui Irimie: "Niciunul. Am realizat activităţile şi dosarele care mi-au fost repartizate. Într-adevăr nu am avut posibilitatea ca în cursul anului 2012 să finalizez cu rechizitoriu".

"Când faci patru rechizitorii în trei ani, nu văd cum ai putea mobiliza pe alţii. Cum ar arăta statistica DNA pe acest an, cu oameni care au lucrat în ritmul domnului Irimie? Zero barat!", a continuat Morar.

Daniel Morar: Am fost inconsecvent în ceea ce vă priveşte

"Eu am facut cererea de revocare, eu v-am delegat, am fost inconsecvent în ceea ce vă priveşte. Dar una e să fii şef la DNA, şi alta e să fii procuror în DNA", a precizat Daniel Morar.

Apoi, Daniel Morar a enumerat aspecte din activitatea pofesională a lui Irimie, după ce acesta nu a putut da date despre procentul de achitări în dosarele DNA, având în vedere că în proiectul de management candidatul a precizat faptul că vrea ca numărul de casări să fie diminuat.

În raportul de activitate pe anul trecut al DNA este consemnat faptul că 10% din cauzele instrumentate de procurorii anticorupţie au primit soluţii de achitare, însă, fiind întrebat, Ioan Irimie a răspuns eronat că cifra este de 20%.

Irimie nu putut lămuri nici aspecte legate de cauzele privind fraudarea bugetului UE sau care ar fi abordările pentru a soluţiona acest gen de dosare.

În context, Daniel Morar a indicat vulnerabilităţile DNA în domenii privind fraudrea proiectelor europene sau pe achiziţii publice - care fuseseră prezentate de Ioan Irimie drept priorităţi ale sale.

În timpul dialogului, despre statistica prezentată de Irimie, Morar a spus că e bună ca banc.

Când faci patru rechizitorii în trei ani, nu văd cum ai putea mobiliza pe alţii. Cum ar arăta statistica DNA pe acest an, cu oameni care au lucrat în ritmul domnului Irimie? Zero barat!

Daniel Morar a mai precizat apoi că în anul 2004, la DNA Cluj, s-au făcut doar şase rechizitorii, iar în 2005 - unul, acesta fiind şi motivul pentru care l-a revocat din funcţia de şef al Serviciului teritorial pe Irimie.

În 2006, după plecarea lui Irimie, DNA Cluj a soluţionat 18 rechizitorii, iar anul următor - 25, a adăugat Morar.

La ieşirea de la audiere, procurorul Ioan Irimie, candidat pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a declarat că interviul în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM s-a desfăşurat conform regulamentului, iar Daniel Morar "nu a fost acid", precizând că sunt colegi şi prieteni.

Chestionat de jurnalişti cu privire la tirul întrebărilor lui Daniel Morar, Irimie a declarat: "Nu a fost acid, suntem colegi, suntem prieteni, nu m-a facut zob".

CSM discută joi propunerile pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al DNA

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii îi audiază joi pe Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, procurorii propuşi de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru pentru a preluat conducerea DNA, respectiv funcţia de procuror general al României. Avizul este consultativ, iar decizia finală va fi luată de preşedintele Traian Băsescu, după ce funcţiile au rămas vacante după expirarea mandatelor Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Daniel Morar.

Ioan Irimie, propus să preia funcţia de procuror şef al DNA, a fost audiat între orele 10.00 şi 12.00 de procurorii din CSM, relevă un comunicat de presă.

Timp de 30 de minute el şi-a prezentat proiectul, după care a răspuns întrebărilor, timp de aproximativ 90 de minute.

Ioan Irimie a fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, fiind revocat din această funcţie în 2005, apoi a deţinut funcţia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, iar în prezent este procuror DNA la Cluj.

Tiberiu Mihail Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al României, va fi şi el audiat la CSM în intervalul 13.00 - 15.00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor