Danemarca: cine lucrează peste program nu lasă o impresie bună
alte articole
Unul dintre aspectele foarte importante pentru care privim cu invidie din când în când spre nord, este aşa-numitul concept Work-Life-Balance. În mod oficial, timpul de lucru săptămânal este de 37 de ore, însă un nou studiu efectuat de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) arată că un danez de clasă medie lucrează doar aproximativ 33 de ore pe săptămână.
Aceasta corespunde, mai mult sau mai puţin, zilei lucrătoare tipice daneze de la ora opt dimineaţa până la patru după-amiază, iar vineri se pleacă acasă chiar mai devreme.
Aproape nimeni nu lucrează ore suplimentare, practic nu există aşa ceva în Danemarca. Nimeni nu s-ar gândi să rămână la locul de muncă mai mult decât este necesar doar pentru a face o impresie bună. Dacă mergi la birou într-o după-amiază târziu, găseşti un loc pustiu: cu excepţia portarului toţi au părăsit locul de muncă.
Angajatorii au încredere în angajaţi. Atâta timp cât îşi îndeplinesc sarcinile bine şi sunt eficienţi, ei pot părăsi instituţia imediat ce au terminat programul. Dimpotrivă, cine stă peste program dă o impresie foarte proastă.
A dori să lucrezi peste program doar pentru a face impresie bună are un efect negativ şi pune la îndoială eficienţa precum şi capacitatea angajatulu de a gestiona timpul.
Din exterior ne-am putea întreba: dar cum reuşesc danezii? Continuă pur şi simplu să lucreze de acasă? Dacă nu, cum se explică faptul că Danemarca este încă una dintre cele mai productive state din UE?
În realitate, practic, niciun danez nu lucrează după program. Odată ce laptopul este închis, se opresc şi ei.
Danezii se bucură de timpul liber după ce au terminat lucrul. După ce îşi termină programul se dedică hobby-urilor, fac sport sau excursii în natura scandinavă, se ocupă de gătit sau îşi petrec timpul cu familia şi prietenii.
Unele activităţi sunt chiar incluse în graficul de lucru şi sunt respectate de toţi colegii - în cazul în care un coleg trebuie să ajungă să-şi ia copilul de la şcoală la ora 16, atunci nu va mai fi fixată nicio şedinţă la acea oră.
A doua zi toţi sunt odihniţi şi relaxaţi, iar acea şedinţă la care participă persoane odihnite va fi probabil mult mai productivă şi mai rapidă, după cum o demonstrează şi o investigaţie în care s-a constatat că oamenii fericiţi sunt cu 12% mai eficienţi.
Articol de referinţă: OECD: Denmark has world's healthiest work-life balance