Dan Voiculescu explică motivele demisiei sale din Senat
alte articole
Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a explicat marţi care sunt principalele motive care au stat la baza demisie sale din funcţia de senator şi a afirmat că şi-a respectat principiul potrivit căruia angajamentul este mai important decât funcţia.
"Am considerat întotdeauna că angajamentele publice sunt mai importante decât orice funcţie. În anul 2005, la începutul mandatului de senator, m-am angajat să determin adoptarea de către Parlamentul României a unui proiect de lege privind reducerea TVA pentru alimentele de bază. Am iniţiat acest proiect şi l-am susţinut constant în comisii, în plen şi în toate intervenţiile publice. După trei ani de luptă, în septembrie 2007, când a devenit evident că majoritatea parlamentară nu era dispusă să susţină acest proiect, am demisionat din funcţia de senator. Nu am renunţat, ci mi-am respectat principiul: angajamentul este mai important decât funcţia", spune Voiculescu într-un comunicat remis AGERPRES de Biroul de presă al PC.
Dan Voiculescu reaminteşte că, la începutul acestui an, a iniţiat un proiect de lege pentru dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală.
"Într-o ţară în care economia subterană este estimată, chiar de un raport al Curţii de Conturi, la peste 50 de miliarde de euro, am considerat că este vitală impunerea unor sancţiuni severe pentru evazionişti. Am solicitat întregii clase politice să susţină acest proiect, care nu presupune costuri bugetare şi nu are niciun fel de culoare politică. Şi, totuşi, Guvernul Ungureanu a avizat negativ acest proiect, iar marţi, 19 iunie 2012, Comisia pentru buget şi finanţe din Senat a întocmit raport de respingere, asumând punctul de vedere al Guvernului PDL care susţinea că mărirea pedepselor pentru evaziune fiscală "nu se justifică" şi nu corespunde politicii de "scădere a limitelor pedepselor". Este o decizie pe care nu o pot accepta. Nu putem ignora realitatea pentru a respecta standarde artificiale în politica penală. Legile trebuie ajustate la datele realităţii, nu invers. Astăzi acest proiect se află pe ordinea de zi a plenului Senatului. Ţinând seama de votul de Comisie, de
cizia plenului este previzibilă", a subliniat liderul conservator.
Dan Voiculescu a arătat că nu poate fi solidar cu o decizie profund greşită, pentru că nu poate accepta să asiste la respingerea proiectului şi apoi să plece cu conştiinţa împăcată.
"Am decis ca astăzi, 25 iunie 2012, să demisionez din funcţia de senator. Sper ca măcar aşa, prin demisia mea, să atrag atenţia colegilor mei senatori şi întregii opinii publice asupra importanţei esenţiale a combaterii economiei subterane. Eu am demisionat. Dumneavoastră trebuie doar să votaţi pentru adoptarea proiectului privind dublarea sancţiunilor pentru evaziunea fiscală şi, la sfârşitul zilei, cu toţii vom putea spune că ne-am respectat funcţia şi angajamentele asumate", a conchis Dan Voiculescu, care s-a adresat astfel colegilor din Parlament.
Senatorul Dan Voiculescu şi-a anunţat luni demisia din Camera superioară a Parlamentului.
El şi-a motivat gestul prin faptul că, la ultima şedinţă a Comisiei de buget-finanţe, a fost respins proiectul de lege prin care solicita dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală.