Contractul cu Bechtel a fost reziliat

Rezilierea contractului cu Bechtel
Rezilierea contractului cu Bechtel (Epoch Times)
Epoch Times România
30.05.2013

Contractul cu Bechtel privind construirea Autostrăzii Transilvania a fost reziliat. Statul român urmează să plătească firmei americane suma de 37,2 milioane de euro, a declarat miercuri seară ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova.


Potrivit relatărilor ministrului, negocierile s-au finalizat în cursul serii de miercuri, iar suma va fi prevăzută în buget după rectificarea din luna iulie.

"Pentru a face negocierea, a trebuit să plătim şi datoriile lăsate de doamna Boagiu pentru Bechtel, în sumă de 50 de milioane de euro, pe care le-am plătit în luna aprilie. Deci, a trebuit să plătim datorii istorice lăsate din 2011 de d-na Boagiu, ca să putem intra în reziliere. Aceşti bani vor fi prevăzuţi după rectificarea din luna iulie şi vor fi plătiţi în cursul acestui an", a afirmat Şova, la Antena 3.

Dan Şova a precizat că bugetul nu va fi afectat de plata celor 37,2 milioane de euro, deoarece banii vor proveni din suma alocată sectorului transporturi.

"Nu va afecta cu nimic, pentru că vor fi din suma pentru investiţii care se alocă pentru transporturi. Şi, aşa cum a trebuit să plătim 50 de milioane de euro, aşa cum a trebuit să plătim 680 de milioane de euro lăsate datorii de Guvernul Boc şi Ungureanu la drumuri - şi le-am plătit integral de la 1 ianuarie şi până astăzi - aşa cum am plătit toate aceste datorii, aşa vom plăti şi aceste 37 de milioane, ca să curăţăm odată locul şi să fie lumină şi în domeniul ăsta, al transportului rutier.'', a subliniat el.

Dan Şova a adăugat că peste două săptămâni Corpul de Control al premierului va demara o anchetă în cazul Bechtel pentru a verifica acest contract, urmând ca rezultatele să fie date publicităţii.

De asemenea, după ce formalităţile de reziliere se vor sfârşi, contractul va fi desecretizat, a mai adăugat ministrul.

În ceea ce priveşte finalizarea construcţiilor la Autostrada Transilvania, Dan Şova nu a dat un termen clar.

"Nu vreau să înaintez un termen. Pot să vă spun că noi, începând de luna viitoare, ne vom ocupa în mod transparent şi va fi public, se vor face eforturi mari pentru a declanşa aceste concesiuni. Noi trebuie să îndreptăm lucruri greşite într-o perioadă de 10 ani. Nu este un lucru foarte uşor. Munca la care am pornit este foarte dificilă, dar dacă am reuşit acest prim pas, care a fost rezilierea, vor urma alţii la fel de importanţi sau mai importanţi. Am pornit pe un drum, va fi dificil, dar sperăm sa îl ducem până la capăt", a încheiat Şova.

Construcţia tronsonului Braşov - Borş al Autostrăzii Transilvania a început în anul 2004, pe baza contractului încheiat cu compania Bechtel în valoare de 2,2 milioane de euro Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, atunci când s-au reanalizat contractele încheiate de guvernarea anterioară, iar ulterior lucrările s-au reluat.

Compania Bechtel a finalizat până în prezent 52 de km de autostradă între Turda şi Câmpia Turzii din totalul de 415 km cât prevedea contractul. Termenul iniţial de finalizare a fost anul 2011, fiind prelungit cu un an datorită întreruperii lucrărilor în 2005. Între timp, Bechtel a renunţat la construcţia părţii de autostradă între Târgu Mureş şi Braşov.

După 11 ani de la semnarea contractului, statul român are 52 de kilometri de autostradă în funcţiune şi a plătit 1,4 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor