Dan Şova: Contractul cu Bechtel este căutat de Parchet "de vreo şase luni"

Dan Şova
Dan Şova (Epoch Times România)

Contractul încheiat cu compania americană Bechtel este căutat de Parchet "de vreo şase luni", a declarat ministrul Transporturilor, Dan Şova, când a fost întrebat dacă a fost găsit documentul, potrivit Agenţiei Mediafax.

Subiectul contractului Bechtel pentru construirea autostrăzii Transilvania a fost dat uitării de câteva luni. Fiind întrebat despre acest subiect într-o conferinţă de presă, Dan Şova a ţinut să precizeze: "E o întrebare la care am mai răspuns, mai răspund de câte ori este nevoie, îl caută Parchetul de vreo şase luni".

În calitate de ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Şova a declarat în luna noiembrie că el nu a căutat niciodată contractul cu Bechtel, ci l-a cerut Ministerului Transporturilor, menţionând, totodată, că nu ştie dacă documentul a fost găsit, însă constructorul american a promis să trimită o copie legalizată.

"Eu nu l-am căutat niciodată, pentru că acest contract este la Ministerul Transporturilor. Eu am cerut să mi se dea contractul, şi Ministerul Transporturilor nu l-a găsit. Ca atare s-au declanşat procedurile, inclusiv de natură penală", a specificat Şova la acea vreme, în cadrul emisiunii "După 20 de ani".

Premierul Victor Ponta a făcut cunoscut la începutul lunii decembrie, că Guvernul a sesizat DNA în legătură cu contractul Bechtel, care prevedea construirea Autostrăzii Transilvania, deoarece "este bine" să se cunoască "din cauza cui nu s-a făcut această autostradă".

Proiectul pentru construirea autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003, iar construcţia lui a început în 2004 pe baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel. Termenul final al lucrării era anul 2012.

Contractul iniţial a fost schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor, iar în anul 2013 contractul a fost reziliat, urmând ca statul român să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.