Dan Dungaciu: Rusia nu va accepta "o relaţie caldă" între România şi Republica Moldova

Epoch Times România
04.03.2012

Rusia nu va accepta şi nu va sprijini "o relaţie caldă" între România şi Republica Moldova, a explicat pentru NewsIn Dan Dungaciu, preşedintele Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

În opinia lui Dungaciu, îmbunătăţirea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova nu va fi abordată într-o primă instanţă de viitorul preşedinte rus.

"Cred că e o chestiune pe care nu o va privi într-o primă instanţă. Nu este o temă chiar atât de sus pe agendă. Sigur, Federaţia Rusă nu acceptă, nu admite, şi nici nu va sprijini o relaţie caldă între cele două capitale, Bucureşti şi Chişinău", a declarat Dan Dungaciu pentru NewsIn.

Pe de altă parte, preşedintele Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române apreciază că între Chişinău şi Bucureşti mai mult se discută, decât se face ceva concret.

"Nu ştiu dacă această îmbunătăţire a relaţiilor despre care se tot vorbeşte se va concretiza într-o formă eficace. Deocamdată, pe relaţia Bucureşti-Chişinău se vorbeşte mult. Dar încă, în mod concret, proiectele n-au căpătat viaţă, n-au căpătat contur. Şi aici trebuie Bucureştiul să fie foarte atent în raport cu Chişinăul, şi mai târziu cu Federaţia Rusă, pentru că, în acest moment, nu există un actor stabil politic la Chişinău cu care poţi să închei înţelegeri care să dureze mai mult decât o perioadă predictibilă de timp", a spus Dan Dungaciu.

Analistul a atras atenţia că, în relaţia cu Republica Moldova, România ar putea lucra în beneficiul Federaţiei Ruse, cel puţin din punct de vedere financiar.

În cazul conectării energetice Ungheni-Iaşi, "dacă România încheie un acord şi construieşte acest gazoduct, ce garanţii trebuie să primească România ca în pasul următor Federaţia Rusă, în speţă Gazpromul, să nu obţină conductele de gaz de la Republica Moldova? Ceea ce vrea Gazpromul în acest moment. Deci România se poate trezi că eforturile financiare şi proiectele pe care le construieşte să ajungă în beneficiul altuia, şi acest altul să fie Federaţia Rusă", a avertizat Dungaciu.

În ceea ce priveşte dosarul transnistrean, analistul explică faptul că acesta "nu stă în pixul sau decizia unei singure persoane, fie el şi Vladimir Putin. Dosarul transnistrean este unul dintre dosarele de negociere ale Federaţiei Ruse. Este o geopolitică mult mai amplă, nimeni nu se gândeşte în mod special la regiunea transnistreană. Federaţia Rusă negociază în acelaşi timp pe multiple dosare". În plus, dosarul nu este o discuţie bilaterală între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. "Numai Chişinăul crede asta, în naivitatea lui", a punctat Dan Dungaciu.

Alegerile prezidenţiale desfăşurare duminică în Rusia au fost câştigate de premierul Vladimir Putin, care a obţinut 63,15% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 26% din sufragii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor