Dakar: Piloţii nu vor avea voie să arboreze steagul naţional pe vehiculele lor
alte articole

Raliul Dakar 2024 va duce lipsă de un element pe care până acum îl purtau toate vehiculele participante la cea mai dură cursă din lumea automobilismului. Pentru prima dată, maşinile, motocicletele, camioanele şi cvadriciclurile nu vor mai purta steagurile naţionale ale piloţilor şi copiloţilor lor.
Acest lucru a fost stabilit de organizatorul evenimentului, Amaury Sport Organisation (ASO), şi de federaţiile internaţionale, care l-au inclus într-un regulament specific pentru prima etapă a Campionatului Mondial de Raliuri Raid (W2RC).
Un Dakar fără steaguri
Concret, articolul 6.1.1, paragraful 3 specifică în mod clar că "nu este permis niciun steag lângă numele pilotului". Acest lucru nu este tradiţional doar în Raliul Dakar, ci în toate competiţiile de sporturi cu motor din categoria FIA.
Cu toate acestea, atât regulamentul sportiv al FIA (autoturisme, ataşate şi camioane), cât şi cel al FIM (motociclete şi cvadricicluri) prevăd (la articolul 21.1 din regulamentul sportiv 2024) că identificarea pilotului şi a copilotului trebuie să includă steagul naţional lângă iniţiala numelui şi prenumelui fiecărui ocupant. Acest regulament se aplică întregului Campionat Mondial de Raliuri Raid (W2RC), astfel că, în principiu, interdicţia privind steagurile se va aplica doar la Raliul Dakar.
ASO explică motivele
Publicaţia MARCA a contactat conducerea Dakar pentru a afla motivele acestei măsuri, iar principalul motiv invocat este cel al securităţii: "Este o măsură de securitate suplimentară, deoarece în ziua de azi este mai bine să ne luăm măsuri de precauţie, nefiind explicite naţionalităţile", susţine David Castera.
"Dakar nu este un eveniment obişnuit, este un eveniment sportiv aproape la fel de mare ca o Cupă Mondială de fotbal sau o Olimpiadă, din cauza dimensiunii sale şi, ca şi în aceste cazuri, riscurile sunt mai mari. Din acest motiv, şi din cauza timpurilor şi a zonei în care ne aflăm, am cerut să putem îndepărta steagurile", adaugă responsabilul evenimentului saudit.
Siguranţa este motivul invocat pentru a justifica această decizie
Mai mult, Castera anunţă că va fi o măsură pe termen lung: "Am decis împreună cu FIA să începem cu Dakar, dar cred că o vom extinde şi la restul sezonului W2RC".
Această decizie se înscrie în scenariul geopolitic special care va înconjura cea de-a 46-a ediţie a Dakarului, cu războiul dintre Israel şi Gaza nu prea departe de teritoriul saudit.