Daea, "nedumerit" de scumpirile de pe piaţă: "Sunt lucruri de neînţeles. Am sesizat Consiliul Concurenţei"
alte articole
Consiliul Concurenţei a fost sesizat în privinţa scumpirilor apărute la alimente, întrucât analizele efectuate de Ministerul Agriculturii nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Petre Daea.
"Am sesizat Consiliul Concurenţei pentru a analiza situaţia pe care am găsit-o în piaţă în această perioadă, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la ouă, lapte, produse din lapte - şi aici vorbim în special de unt, întrucât din analizele pe care le-am făcut am constatat că nu sunt motive obiective care să determine creşterea de preţuri. Cerem sprijinul Consiliului Concurenţei pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înţelegere între comercianţi, pentru că altfel nu se explică. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresă oficială către Consiliul Concurenţei în care solicită instituţiei să analizeze scumpirea alimentelor", a afirmat Daea.
Ministrul susţine că "a luat la pas" în această perioadă mai multe pieţe şi magazine din Bucureşti şi a constatat "anomalii şi lucruri de neînţeles".
"Am mers în pieţe şi în magazine şi am văzut care sunt preţurile la raft. Ne-am dus la producători ca să vedem care sunt costurile de producţie şi dacă în costuri au apărut modificări, ca urmare a scumpirii vreunui element ce compune costul de producţie şi am constatat că nu există. Poate doar acele mici modificări care apar în fiecare an, când temperaturile scad, dar care nu justifică scumpirile din piaţă. De aceea am solicitat Autorităţii de Concurenţă să facă o analiză, pentru a vedea dacă nu sunt alte cauze, întrucât Ministerul Agriculturii nu are instrumente şi nici prevederi legale pentru a interveni pe piaţa. Este o preocupare a mea, pentru a descifra cauzele scumpirii alimentelor, în condiţiile în care nu sunt creşteri pe costurile de producţie. De exemplu, carnea de porc a scăzut la producători, iar la raft creşte. Oul pleacă de la producător cu 36 de bani şi ajunge la raft cu un leu, iar la unt este o situaţie similară. Sunt anomalii şi lucruri de neînţeles", a precizat Daea.
Discuţia are loc în contextul în care creşterea tarifelor la energie şi carburanţi, dar şi o depreciere rapidă a leului, au însemnat costuri în plus pentru producători şi transportatori şi, implicit, preţuri mai mari la raft pentru principalele produse alimentare.