Dacă opoziţia nu semnează protocolul pentru Tratat ar fi un semnal de neasumare, spune Diaconescu
alte articole
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat că la nivelul cancelariilor occidentale, în acest moment dificil, interesează prea puţin configuraţiile politice sau luptele interne, astfel că necooperarea opoziţiei pe Tratat ar fi privită ca semnal de neasumare a angajamentelor.
Întrebat ce dezavantaje diplomatice ar fi dacă opoziţia nu semnează protocolul de susţinere a Tratatului privind stabilizarea macroeconomică şi fiscală în UE, Diaconescu a precizat că ar fi un semnal în legătură cu nerespectarea sau asumarea angajamentelor cuprinse în acest document.
"Ar reprezenta un semnal în legătură cu nerespectarea sau asumarea angajamentelor din acel tratat. La nivelul cancelariilor occidentale, şi într-un moment extrem de complicat ca cel prin care trecem, interesează prea puţin configuraţiile politice, luptele interne etc. Interesează foarte mult capacitatea de credibilizare şi de angajament pe care partidele politice, care mai devreme sau mai târziu, v in la guvernare în legătură cu aceste restricţii, poate limitări, pe care şi le asumă astăzi statele europene", a declarat preşedintele de onoare al UNPR, luni, după consultările de la Cotroceni.
Cristian Diaconescu a explicat că a fost căutată o variantă care să corespundă intereselor României.
"A fost un efort extraordinar de a găsi acea variantă care să corespundă intereselor României în acest moment. Iar interesele României sunt evaluate inclusiv pe plan internaţional. Şi ei cunosc toate datele în ceea ce ne priveşte. Ori atâta vreme cât datele macroeconomice care stau la baza angajamentelor din acest tratat sunt favorabile în ceea ce priveşte România (...) ar fi greu de explicat, în relaţia cu partenerii noştri, de ce refuzi solidaritate politică pe acest palier", a subliniat liderul UNPR.
"Ceea ce astăzi ne-am străduit probabil va reprezenta şi tema inportantă pentru toate partidele politice româneşti, şi anume să nu trăim într-o Europă cu două viteze. Ideea de a nu fi parte a acestui tratat înseamnă practic de a te delimita" celelalte ţări europene, a mai spus Diaconescu.
Preşedintintele PDL Emil Boc a fost cel care a anunţat luni, de la Cotroceni, propunerea pentru opoziţie. "Coaliţia va propune opoziţiei semnarea protocolului cu privire la Tratat şi ratificarea lui de către Parlament. Cu acea ocazie coaliţia propune opoziţiei o discuţie pe marginea subiectelor de interes public, inclusiv a acelora pe care le-a lansat la votul de investitură al noului Guvern astfel încât să vedem unde putem găsi puncte comune încât să mergem mai departe, pentru că România are nevoie ca de aer de stabilitate economică şi evident de stabilitate politică, iar niciun efort nu e prea mare pentru a ajunge la acest obiectiv. În concluzie acest protocol pe care îl propune coaliţia pentru semnarea Tratatului să fie deschis opoziţiei pe această temă, dar şi pe alte teme de pe agenda publică comună", a spus fostul premier, după discuţiile dintre coaliţie şi preşedintele Băsescu.
Boc a fost întrebat dacă deschiderea puterii este o "soluţie" pentru ca USL sa nu mai facă grevă în Parlament. "Mingea va fi în terenul lor din momentul în care vom semna acest protocol invitându-i încă o dată la dialog pe marginea tratatului, dar şi pe marginea altor subiecte de interes public", a răspuns premierul.